AsNnED7lVhEzrJppN3GeUWlvHA8WEAfQC7PfW-TznAY4

Tres quarts d’hora. Aquest és el temps que ha durat l’enèsima reunió de JxSí i la CUP, amb l’auspici de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), per evitar matar la que havia de ser la mare de totes les legislatures. Una pròrroga de la reunió de quatre hores duta a terme ahir per tal d'intentar fer el “miracle”, però que no ha servit per gaire, per no dir gens. "Si hi ha acord, serà un miracle", ha definit un dels negociadors a El Nacional.

Aquesta tarda s’han trobat a la seu de l’Assemblea per explorar dues propostes que es van plantejar ahir: unes primàries obertes o bé una assemblea de càrrecs electes per escollir un candidat a president que desprès hauria de votar el Parlament. Les dues propostes han estat treballades a casa per les dues formacions i avui, amb els deures fets, s’han posat sobre la taula. Però si una feia el pes a JxSí, l’altra no convencia la CUP.

Dos escenaris

Així, el primer escenari plantejat era una assemblea de càrrecs electes –de diputats a senadors i de regidors a alcaldes– que no feia el pes als cupaires, però agradava JxSí. El segon, unes primàries entre els diputats electes a celebrar en tres mesos. La CUP acceptava aquesta proposta sempre que el candidat no fos la persona que aquests tres mesos ocupés la presidència –Jordi Sànchez, president de l'Assemblea, ha parlat d'Artur Mas–. Això no convencia a JxSí.

“L’acord a hores d’ara és difícil, però no impossible. La nostra feina, avui, ha acabat. Ara els toca acabar de parlar a les dues formacions”, ha explicat Sànchez en acabar la reunió. Ara bé, ha reconegut que a ara per ara “no hi ha cap escenari concret, ni tan sols negociacions, sinó converses”. "El temps s'exhaureix", ha advertit.

Els negociadors

Per part de l'ANC, hi han participat el seu president, Jordi Sànchez; la vicepresidenta de l'entitat, Rosa Alentorn, i el secretari d'acció política, Meritxell Serret; per part d'Òmnium hi ha assistit el secretari Jordi Bosch; per JxSí: Raül Romeva, Marta Rovira, Jordi Turull, i Josep Rull; per la CUP: les diputades Eulàlia Raguant i Gabriela Serra i el membre del secretariat Hugo Alvira; per l'AMI: el seu president i alcalde de Girona, Carles Puigdemont; l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, i l'alcalde de Valls, Albert Batet.