Les enquestes asseguren que cap partit obtindrà una majoria suficient per governar en solitari, i han fet emergir el dubte sobre quines aliances evitaran unes terceres eleccions a Espanya. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, nega tenir la clau de la governabilitat per decidir si el proper govern serà del Partit Popular o Podemos, alhora que el seu assessor econòmic, Jordi Sevilla, ha proposat avui que governi el candidat "amb més suports parlamentaris", fins i tot si és el PP, encara que no arribi a la majoria absoluta. 

La piulada no necessàriament significa que hagi de ser el Partit Popular el qui governi, si és el partit més votat. Sevilla s'oposa a la tesi del PP, que creu que és "més democràtic" deixar governar la llista més votada. En el seu cas, el socialista aporta un matís i afirma que l'essència de la democràcia és que ho faci qui més suports té al parlament, a través d'un pacte amb un altre partit, ara que l'escenari és inèdit com l'actual. D'aquesta manera, es compliria la promesa de Sánchez durant el Cercle d'Economia fa unes setmanes, d'evitar que hi hagi unes terceres eleccions a l'Estat.

Les combinacions que emergeixen són diverses. Per una banda, el PSOE podria aspirar a reeditar la seva aliança amb Ciutadans, la suma dels quals, segons el CIS, es situaria al voltant dels 125 escons. El PP n'assolirà uns 121, a partir de l'enquesta estatal, mentre que Unidos Podemos estaria entre una pinça de 88-92 escons. És a dir, que els populars haurien de deixar governar els socialistes, en cas que tornessin a subscriure una aliança similar al pacte de El Abrazo.

La segona possibilitat perquè governi "qui més suport tingui al parlament", seria l'aliança entre UP i PSOE, a qui l'enquesta donava almenys els 172 diputats, amb els quals freguen la majoria absoluta. Tanmateix, en aquest escenari no els caldria aplicar la tesi de Sevilla: amb una abstenció d'algun partit com el PNB, i el vot en contra de PP i C's, l'aliança d'esquerres progressaria i podria governar. La possibilitat de sumar podemistes i socialistes suposaria segurament una renúncia al dret a decidir dels catalans.

Existeix una tercera opció, que Sevilla ha confimat: les seves paraules s'apliquen per igual al PP. Què passaria aleshores si la suma de PP i C's arriba als 160 diputats i forgen un pacte? Segons el tuit del ministrable de Pedro Sánchez, que el PSOE el deixaria governar. És a dir, una gran coalició per passiva gràcies al PSOE.

Però la idea subjacent a la piulada podria ser una altra: vetar qualsevol possibilitat que Podemos accedeixi al govern, ja sigui amb l'opció de PP+C's o la de PSOE+C's.