Barcelona, País Valencià i Sevilla. Són les tres clares prioritats del PSOE en aquestes eleccions municipals i autonòmiques del 28-M. En el cas de la capital catalana, Ferraz té entre cella i cella que Jaume Collboni li faci el sorpasso a Ada Colau per repetir l’aliança entre els comuns i el PSC a l’Ajuntament de Barcelona o bé acceptar els vots de Xavier Trias, en cas de victòria socialista. I, al País Valencià, repetir el Pacte del Botànic i mantenir Ximo Puig a la presidència de la Generalitat valenciana. I Sevilla, sense cap mena de dubte, és una de les altres prioritats de la direcció del PSOE.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

El motiu s’entén ràpidament: Sevilla no només és una de les ciutats més importants de l’Estat, sinó que a més és la capital d’una comunitat autònoma actualment governada pel PP en majoria absoluta. I el més greu de la situació, a ulls de Ferraz, és que Andalusia ha estat històricament un feu socialista. És a dir, que mantenir viva l’alcaldia del PSOE d’Antonio Muñoz a Sevilla és sinònim de mantenir el bastió —la capital— d’un territori actualment conquerit pel PP; una forma de frenar l’expansió dels populars i així tornar a recuperar la comunitat en un futur. 

Si s’agafa el darrer baròmetre que va publicar el CIS com a referència, el PSOE està d’enhorabona. Sevilla, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques, es mantindria en mans dels socialistes, amb una forquilla d’entre 14 i 15 regidors. L'enquesta publicada la setmana passada va situar una mica per sota el PP (12-13); però Vox només tenia una forquilla de 2-3 regidors en aquest baròmetre i la marca de l'esquerra andalusa 'Con Andalucía' podria endur-se fins a 3 representants. De manera que, segons els càlculs del CIS, Antonio Muñoz té molts números de mantenir el càrrec d'alcalde de la capital andalusa.

🗓️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls

Pedro Sánchez, de Washington a Sevilla

Una demostració de la importància que el PSOE li dona a aquesta ciutat és que va ser l’escenari en el qual Pedro Sánchez es va estrenar en la campanya electoral del 28-M. A més d’haver-hi ja celebrat en els darrers mesos alguns actes de precampanya, el president del govern espanyol va aterrar a la capital andalusa el dissabte de la setmana passada provinent de Washington, un viatge institucional que ha servit de campanya a Sánchez, sobretot per la seva trobada amb Joe Biden. 

En aquell míting a Sevilla, el president socialista hi va col·locar un dels seus anuncis, la seva gran tàctica de campanya en aquests comicis: es va comprometre a garantir a partir del mes de juny el dret a l’oblit oncològic. És a dir, que les persones que en el passat han patit càncer no pateixin discriminació i no tinguin problemes, per exemple, per contractar una assegurança o un préstec hipotecari. En la lletra petita d’aquest anunci s’assenyala que aquest dret l’obtindran les persones que hagin finalitzat un tractament oncològic cinc anys abans de la data de subscripció del contracte, sense haver patit cap recaiguda.

La victòria històrica de Juanma Moreno, l’argument del PP per qüestionar el CIS

El PP, com no podria ser d’altra manera, ja ha sortit a posar en qüestió els pronòstics del CIS. Però cal dir que ho fan amb un bon argument a les seves mans: Juan Bueno, coordinador de la campanya dels populars en aquesta ciutat, va recordar en roda de premsa que el Centre d’Investigacions Sociològiques ja va ficar la pota de valent el passat estiu. El baròmetre atorgava a Juanma Moreno una forquilla d’entre 43 i 47 diputats en els llavors imminents resultats de les eleccions a la Junta d’Andalusia. Quinze dies més tard, el PP guanyava les eleccions per majoria absoluta, obtenint 58 escons.