Pedro Sánchez ja ha aconseguit la foto més preuada d’aquest 28-M: assegut al despatx oval de la Casa Blanca, encaixant les mans amb Joe Biden, i unes paraules del president dels Estats Units parlant bé de la gestió del president del govern espanyol. Més tard, però, després de la reunió, Pedro Sánchez no ha pogut evitar respondre les preguntes sobre les llistes de Bildu el 28-M que inclouen exmembres d'ETA. "Hi ha coses que poden ser legals, però no decents", ha manifestat a la sortida de la Casa Blanca. Sánchez també ha opinat que "l'única cosa que poden aportar aquestes persones a la vida pública és un missatge de perdó i penediment". El president del govern espanyol ha volgut també recordar que "ja fa més d'una dècada que la democràcia espanyola va derrotar ETA". "Hem de reconèixer i donar suport a les víctimes" de la banda armada, ha sentenciat el líder del PSOE.

El moment més còmode Sánchez, sense cap mena de dubte, ha estat els minuts abans de començar la reunió amb Joe Biden. El nord-americà ha agraït aquest divendres el paper de l’estat espanyol en la guerra d’Ucraïna i l’acollida d’immigrants llatinoamericans a Espanya. “Junts ajudem Ucraïna, no li puc agrair suficient”, ha pronunciat el mandatari americà a l’inici de la trobada entre tots dos, davant dels mitjans de comunicació.

Abans que comencés la reunió, Biden ha assenyalat que tots dos tenien “moltes coses a comentar” en aquesta trobada. Segons La Moncloa, aquesta reunió demostra el bon moment que travessa la relació bilateral entre Espanya i els Estats Units, ja que Pedro Sánchez ha abraçat les tesis de Biden i de l’OTAN al voltant de la guerra d’Ucraïna, condemnant en tot moment la invasió de Rússia i culpant Vladímir Putin com a únic culpable del conflicte. 

Per la seva banda, Pedro Sánchez ha destacat davant Joe Biden i els mitjans de comunicació "l'excel·lent" relació bilateral entre tots dos països. "Som aliats, amics", ha assegurat un cop dins del mític despatx oval. El president espanyol, a més, ha posat sobre la taula que els Estats Units i Espanya comparteixen "molts valors en comú".

No és d’estranyar que Pedro Sánchez s’hagi reservat un lloc sagrat de la seva agenda per encabir-hi la seva visita a la Casa Blanca. El president espanyol se sent enormement còmode en l’escena internacional. És, de fet, una de les seves línies de projecció a llarg termini. D’aquí escassos mesos, a Espanya li tocarà ostentar la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea. Es tracta d’un dels temes que Sánchez i Biden han tractat dins la Casa Blanca, en la seva reunió.

Assenyalen des de Ferraz que no tenen gaires intencions de “campanyitzar” el viatge del president del govern espanyol a Washington. La direcció del PSOE considera que les imatges que surtin a les televisions de Pedro Sánchez al costat de Joe Biden ja són prou potents, sense haver d’afegir més guarnició i tirar massa del fil. Es tracta d’un viatge institucional que farà que Sánchez no hagi pogut participar en actes dels socialistes ni el dijous al vespre ni el divendres. El cap de l’executiu tornarà a trepitjar sòl espanyol el dissabte, en un míting a Sevilla —objectiu prioritari del PSOE el 28-M— per ajudar Antonio Muñoz a ser reelegit alcalde de la capital andalusa.