La Mesa del Senat visitarà aquesta setmana el convent de les Reparadores, situat en una illa contigua i que es va comprar el 2008 amb la intenció d'ampliar les instal·lacions de la Cambra Alta. L'edifici es va construir al segle XVIII com a seu del Consell de la Suprema Inquisició.

La vicepresidenta primera del Senat, Cristina Narbona, ha explicat que els membres de la Mesa volen conèixer l'edifici i imaginar sobre el terreny el que es va planejar en el seu moment per a l'ampliació, que ara es considera "absolutament necessària". Qualsevol projecte d'obra passa perquè s'aprovin els Pressupostos de l'Estat i Hisenda permeti la inversió.

Es tracta del convent de les Reparadores, situat en un dels costats de la plaça de la Marina Española, seu del Senat. La compra, a càrrec de Patrimoni de l'Estat, es va formalitzar davant de notari el gener de 2008 després d'un llarg procés de negociació i de tràmits entre el Senat, la congregació de religioses que vivien al convent, el Ministeri d'Economia i Hisenda i el mateix Vaticà, que va haver de donar el vistiplau a l'operació en ser l'edifici un bé de l'Església Catòlica.

La venda es va tancar en 36 milions d'euros, segons les dades recollides llavors per Europa Press, i les monges que encara vivien al convent van haver de marxar mesos després perquè la intenció era arrencar les obres l'any següent.

El projecte incloïa nous despatxos per a senadors i personal, però fins i tot també dependències per a les comunitats autònomes, amb la intenció de facilitar la seva presència a la Cambra Alta. I per comunicar l'edifici actual amb el nou, es va arribar a plantejar un túnel o una passarel·la elevada.

Però quan s'havien fet aquells primers passos va arribar la crisi econòmica, que va congelar els pressupostos públics; després s'han succeït diversos anys d'inestabilitat política i pressupostària que han impedit la inversió, fins ara.

Hotel, impremta i convent

L'edifici té la seva entrada principal al carrer Torija, al número 12. Allà es va aixecar el 1735 un edifici de l'arquitecte Ventura Rodríguez destinat a ser la seu del Consell de la Suprema Inquisició, en una etapa d'inactivitat cada vegada major d'aquesta institució que no va ser tanmateix abolida fins a ben avançat el segle XIX. És un casalot de maó vermell i pedra de tres pisos d'alçada.

El Consell de la Suprema era el màxim òrgan de la Inquisició i estava presidit per l'Inquisidor General. Les seves funcions eren revisar les vistes i causes, ordenar inspeccions, donar instruccions als tribunals i actuar com un d'ells per jutjar els membres del Sant Ofici.

Després de l'abolició de la institució, l'edifici va passar a ser seu del Ministeri de Foment, després va ser transformat en hotel i després, en impremta, fins que el 1897 es va convertir en el convent de les Reparadores. Des de la compra pel Senat ha romàs tancat.