Una setantena de persones s’han anat rellevant fins ara fent dejunis d’un mínim de dos dies i un màxim de set, prenent només aigua, en el Dejuni col·lectiu per exigir la llibertat dels presos polítics i els exiliats que, sota el títol de Prou d’ostatges!, es va iniciar el dilluns 26 de febrer al convent dels Caputxins de Sarrià de Barcelona.

L’acció, organitzada per l’ANC amb el suport d’una quinzena d’entitats que treballen pels drets humans, s’està escampant per altres localitats del país i vol ser alhora una acció solidària amb els ostatges i de denúncia de la situació injusta que pateixen, considerada una veritable vulneració dels drets humans i polítics fonamentals en una societat que es vol dir democràtica.

La campanya empeny a una acció concreta de suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats a Soto del Real pel seu lideratge de l’ANC i Òmnium fa gairebé cinc mesos, i al vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn, tancats dues setmanes després a la presó també madrilenya d’Estremera, així com amb el president Carles Puigdemont, les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret, els consellers Lluís Puig i Toni Comín, forcats a l’exili, i l’exdiputada Anna Gabriel, refugiada a Ginebra.

Actes a Montserrat

La campanya ofereix  places limitades a un màxim de deu persones dejunant de forma simultània en els llocs on s’ofereix més capacitat, com ara Montserrat, on l’acció iniciada el dilluns 5 de març es clourà divendres vinent, 16 de març, a les 19,30 del vespre, amb un concert minimalista a la basílica del santuari. La clarinetista Teresa Nogueron interpretarà algunes de la cinquantena de peces que el compositor Bernat Vivancos ha anat escrivint dedicades als ostatges, agrupades en una sèrie de Cants de la llibertat presa. Abans de l’acte, l’esposa del conseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, tindrà un col·loqui amb els dejunadors i acompanyants explicant-los la situació que viuen els familiars, agrupats en l’Associació Catalana pels Drets Civils.

Aquest serà un dels molts actes d’acompanyament als dejunadors que es faran a Montserrat aquesta setmana, on dilluns a les 7 del vespre rebran el suport dels Músics per la Llibertat d’Artés i d’un grup de cantaires de Collbató que pujaran al santuari per cantar el Cant dels Ocells en favor dels presos, tal com fan solidàriament cada dia als seus pobles. Serà just abans d’una conferència del sociòleg i periodista Salvador Cardús sobre “Què hem après de l’1-O i del 21-D?”. Al llarg de la setmana s’hi faran diferents activitats, sempre al voltant de les set del vespre, coincidint amb el relleu de dejunadors, en un espai del segon pis de l’edifici d’antigues cel·les de Nostra Senyora, cedit per l’abadia.

Així, dimecres rebran la visita de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Posteriorment, l’exdirigent de la Crida a la Solidaritat Àngel Colom hi explicarà per què reapareix ara una vella organització com aquella, amb nous objectius. Dimarts, Enric Majó i altres actors i actrius presentaran la nova associació TeatRe amb R de República, mentre que dijous la historiadora Eva Serra recordarà la Tancada d’Intel·lectuals de Montserrat de 1970, arran del Procés de Burgos contra membres d’ETA, entre d’altres actes programats.