"Sense pressupostos...". Aquesta és la "falca publicitària", en paraules del diputat socialista Jordi Terrades, que han utilitzat fins a tres consellers per respondre a les preguntes de l'oposició durant la sessió de control al Govern en el ple del Parlament. Ara bé, "sense pressupostos, el Govern seguirà governant", ha reafirmat el conseller de Salut, Toni Comín.  

Menys de 24 hores després que el Parlament hagi tombat per primera vegada un projecte de pressupostos, el Govern té clar quina estratègia seguir a partir d'ara, bàsicament, explicar que s'hauria pogut fer molt i que no es farà, però que l'Executiu ho seguirà intentant. 

"Ahir podríem haver fet molt i molt", ha clamat la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, quan se li ha preguntat per les llistes d'espera de les persones en situació de dependència. "Els diners de les 1.500 places previstes aniran a les butxaques de Montoro", s'ha excusat. Ara bé, ha assegurat que el Govern "traurà pans de les pedres" per fer front a la situació.

Precisament, el conseller de Salut, Toni Comín, qui també ha parlat de les llistes d'espera, ha estat el més contundent. "Ahir hi va haver molta gent que es va oblidar dels 150.000 catalans que esperen una prova diagnòstica i dels 600 mil catalans que estan esperant una visita als especialistes", ha criticat, dirigint-se en aquest cas a C's que li havia formulat la pregunta, però mirant de reüll també els diputats de la CUP. 

Això sí, Comín ha assegurat que malgrat que no hi hagi comptes, el compromís amb la salut dels ciutadans és "innegociable i inalterable". En aquest sentit, ha assegurat que "totes les millores en el circuit que es puguin fer, encara que sigui per reduir un sol dia les llistes, es faran". Però el conseller ha anat més enllà. "Els investigadors, que són el futur de la salut, ahir van perdre 21 milions d’euros", ha lamentat. Malgrat això, ha dit que el Govern intentarà fer després de l'estiu una convocatòria en recerca de 2 milions d'euros perquè "no ens resignem".

També el conseller de Territori, Josep Rull, ha utilitzat aquest mateix argument. Opina que estar sense pressupostos "no és un tema menor". És més, ha assegurat que ahir el Parlament va tenir "una excel·lent oportunitat" per revertir les retallades en els parcs naturals. "Els pressupostos d’ahir representaven doblar els recursos", ha respost a la diputada de CSQP, Hortènsia Grau. 

Fora de guió

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha canviat el to de la sessió obviant l’afer dels pressupostos. Davant la pregunta del diputat del PP, Alberto Villagrassa, sobre els aldarulls al barri barceloní de Gràcia. 

Villagrassa ha defensat l’actuació dels Mossos davant “els terroristes urbans que han trencat la pau” i que “actuen com la kale borroka”. “Esperem que se’ls jutgi i que no abaixin la guàrdia davant els xantatgistes de la pau”. 

El conseller Jané ha tancat files amb els Mossos i ha lamentat que hi hagi 12 lesionats, un de llarga durada. També ha confirmat que s’investiguen 11 persones i que els Mossos n’han identificat 55.