Un informe dels serveis jurídics del Parlament adverteix que la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la declaració de desconnexió del 9 de novembre afectaria la simple tramitació d’una altra iniciativa similar. Això no obstant, el Butlletí del Parlament ha publicat ja l’admissió a tràmit de la moció que ha presentat la CUP i que en cadascun dels seus sis punts es remet a aquella resolució.

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Coronimas, va voler advertir en acabar la reunió de la Mesa de dimarts que la Cambra acceptava la tramitació de la moció amb la condició que abans del ple de la setmana vinent i després d’incloure-hi esmenes i transaccions, es canviï el contingut del text per modificar-ne els aspectes “il·legals”, és a dir, aquells que es remeten a la declaració declarada nul·la pel TC. Corominas va afegir que, en cas que no es faci així, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, demanarà excloure la moció de l’ordre del dia del ple per evitar que se sotmeti a votació.

De moment, però, el Butlletí del Parlament ha tramitat la moció de la CUP amb normalitat, com una més, amb el número de registre 16053 i assenyalant que la Mesa del Parlament l’ha admès a tràmit aquest dimarts.

Segons un informe dels Serveis Jurídics, aquest primer pas ja podria permetre actuar al Constitucional. “Els efectes de la sentència del TC i la seva obligació de compliment per part del Parlament sí que afectarien la tramitació i l’adopció de resolucions o actes parlamentaris de naturalesa anàloga a la resolució declarada inconstitucional i nul·la o de contingut coincident o molt semblant, especialment aquelles que insisteixin a concretar el projecte polític que expressa la resolució [aprovada el novembre]”, assenyala el lletrat Antoni Bayona en un informe jurídic sobre els efectes de la decisió del Constitucional.

De fet, quan JxSí i la CUP van tirar endavant les anomenades lleis de desconnexió a través de ponències conjuntes del Parlament es van preocupar d'intentar formular el noms d'aquestes lleis de manera que es pogués escapolir d’aquella sentència del TC.

No obstant, en aquest cas la moció cupaire no intenta dissimular en cap moment la vinculació amb la resolució aprovada el passat 9 de novembre i declarada nul·la pel TC. Més aviat, l'objectiu és absolutament el contrari. Cadascun dels sis punts de la moció invoca aquell text, del qual ratifica la vigència, a més d'instar a presentar en el termini d’un mes un pla d’execució dels seus annexos.

Els membres del grup parlamentari de JxSí són conscients de la situació que planteja la simple admissió a tràmit de la iniciativa. La reunió dels diputats del grup que es va celebrar després de la Mesa va fer evident el cansament i el descontentament que provoca entre els parlamentaris les pressions de la CUP amb iniciatives d’aquest tipus. Els diputats van coincidir en la necessitat que el text sigui modificat a fons si pretén continuar el seu recorregut a l'hemicicle.