La delegada del Govern davant la UE i exconsellera, Meritxell Serret, serà la número dos d'ERC per Lleida a les eleccions al Parlament. Després de la inhabilitació del conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, per part del TSJC, ERC ha substituït així el número dos de la candidatura.

En un comunicat, els republicans han denunciat les "interferències" de la justícia espanyola cap al procés electoral i la candidatura. "La repressió no ens atura ni ens bloqueja, al contrari, ens referma en el compromís de lluita per la República Catalana encara més", han subratllat. ERC ha denunciat que l'Estat vulgui utilitzar la "repressió" per apartar una generació sencera de dirigents "que han portat més lluny el país en la independència".

"Serret és qui millor pot representar els valors republicans però també al propi Bernat Solé. Els dos han estat i son membres del Govern de la Generalitat, responsables de l’àmbit internacional i represaliats en aquesta causa general de l’estat contra l’independentisme", han defensat per fer el relleu.

La inhabilitació de Solé

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el conseller d'Acció Exterior a un any d'inhabilitació i una multa de 16.800 euros pel seu paper en l'organització de l'1-O quan era alcalde d'Agramunt. Era també diputat al Parlament.

Bernat Sole ACN

El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé / ACN

El tribunal considera provat que va cometre un delicte de desobediència greu a resolucions judicials, ja que constata que tenia coneixement personal i directe de les decisions del Tribunal Constitucional que advertien de les conseqüències en cas d'aplicar les lleis aprovades pel Parlament l'any 2017 sobre el referèndum. També haurà de pagar les costes del procés. El conseller encara pot presentar recurs davant del Tribunal Suprem, així que aquesta sentència encara no és ferma.

La sentència remarca que l'acusat va ser notificat personalment de les resolucions del TC que li prohibien prendre part en l'organització de l'1-O a Agramunt. "També coneixia l'efecte vinculant d'aquest requeriment i les eventuals conseqüències penals derivades del seu incompliment", afegeix.

Segons el tribunal, Solé no només va permetre que el 25 de setembre del 2017 s'utilitzés un local propietat de l'Ajuntament per celebrar un acte públic destinat a promoure la participació ciutadana en el referèndum, sinó que "es va prestar a participar-hi com a orador en la seva qualitat d'alcalde i de diputat, aprofitant l'ocasió per encoratjar públicament els oients a anar a votar el dia 1 octubre 2017".

Foto principal: La delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat