Meritxell Serret confia que la sentència del TGUE sobre Carles Puigdemont respongui a les vulneracions de l'Estat. "Venim amb l'ànim que sigui una sentència positiva i que ens reafirmi en aquella justícia que sabem que només trobarem en instàncies europees i internacionals", ha expressat la consellera d'Acció Exterior aquest dimarts, el dia abans que es faci pública la resolució judicial sobre la immunitat dels eurodiputats de Junts. Després d'haver-se desplaçat a Brussel·les per donar suport als processats, Serret ha afegit que "l'objectiu és insistir (...) que, davant la criminalització del moviment independentista, sempre confiarem en la justícia internacional". Malgrat tot, la consellera no ha volgut avançar esdeveniments i ha demanat "prudència i rigor" abans de la publicació de la sentència. També ha reiterat que defensa les estratègies judicials de cadascun dels dirigents encausats pel procés. 

És el sisè viatge de Serret a la capital belga des que va prendre possessió del càrrec, l'octubre del 2022. A banda de donar suport als eurodiputats de Junts, la consellera s'hi ha desplaçat per intervenir en la sessió plenària del Comitè de les Regions —que tindrà lloc aquest dimecres 5 de juliol, coincidint amb la publicació de l'esmentada sentència—. Serà una trobada en la qual refermarà el compromís de les forces progressistes per fer front a l'auge de l'extrema dreta a Europa.

La sentència i els Quatre Motors per Europa

La visita també està previst que serveixi perquè Serret participi aquest dimarts en un acte cultural organitzat per la xarxa Quatre Motors per Europa, integrada per les regions de Baden-Württemberg (Alemanya), Llombardia (Itàlia), Alvèrnia-Roine-Alps (França) i Catalunya —en la qual els quatre territoris reivindicaran el sector de l'enogastronomia com a activitat econòmica—. L'endemà, la consellera participarà en una reunió amb aquests quatre membres i representants de la Comissió Europea per traslladar a les institucions de la UE la necessitat que territoris com Catalunya tinguin un rol central en totes les fases de gestió dels programes europeus.

Es tracta d'una trobada en la qual participarà la vicepresidenta de la Comissió Europea per als Valors i la Transparència, Vera Jourová, i en la qual és "evident" que la sentència sobre la immunitat dels eurodiputats de Junts serà un punt de debat —així com els atacs als drets lingüístics i la vulneració de drets arran del Catalangate—. Finalment, Serret acudirà a una trobada amb catalans i catalanes que treballen o fan pràctiques a les institucions europees que tindrà lloc a la delegació del Govern davant la UE.