La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha expressat la seva decepció amb el govern espanyol per la seva "falta de compromís en garantir el reconeixement del català com a llengua oficial a la Unió Europea" (UE). Aquestes declaracions s'han donat en el marc de la tercera trobada 'Europa en Blau 2023', celebrada a la localitat gironina. Serret ha afirmat que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) "no són fiables" a l'hora de complir amb el compromís d'establir el català com a llengua oficial a la UE. Les seves declaracions arriben després que la Plataforma per la Llengua assegurés que el govern espanyol mai ha sol·licitat oficialment el reconeixement del català a la UE.

La consellera ha instat el govern espanyol a "complir amb els compromisos adquirits per escrit" i a donar l'impuls polític necessari per garantir l'ús del català a Europa. A més, ha lamentat la falta de transparència del govern per "no explicar adequadament" el seu projecte per a la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que va començar aquest dissabte i s'estendrà fins a finals d'any.  Segons Serret, aquesta presidència comença "tard" i "malament": "Ara com ara encara no hem rebut oficialment quines són les seves prioritats en un moment en què hi ha grans reptes que requereixen la màxima coordinació", ha denunciat Serret.

Tot i això, la consellera ha insistit que el Govern afrontarà el nou semestre europeu "amb l’ambició de traslladar i defensar les propostes, les necessitats i els interessos de la societat catalana i els grans consensos de país arreu on sigui possible". També ha subratllat que, de cara a les eleccions generals del 23 de juliol, "cal demostrar un Govern fort i un front democràtic per defensar les institucions i els grans consensos de país, amb el català al capdavant".

Durant l'esdeveniment 'Europa en Blau 2023', la consellera ha ressaltat la importància de "crear un front progressista ampli a escala europea" i ha expressat la seva "preocupació" per la "involució democràtica, l'avanç de l'extrema dreta, el populisme i la desinformació a Europa". En aquest sentit, ha destacat que els valors i principis sobre els quals es va construir Europa fa 70 anys continuen "sent vàlids i s'han de defensar".

Espanya va mentir: es demostra que mai va demanar que el català sigui oficial a Europa

Enxampada al govern espanyol. El Consell de la Unió Europea ha confirmat per escrit que Espanya mai ha demanat que es faci oficial el català a la UE. El ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, José Manuel Albares, va afirmar a finals del 2021, que el govern de Zapatero va reclamar l'oficialitat del català l'any 2004, i que finalment no s'havia aconseguit perquè era necessari la reforma dels Tractats. Ara, gràcies a una iniciativa coordinada entre Plataforma per la Llengua i l'eurodiputat irlandès Chris MacManus, s'ha aconseguit que el Consell de la UE desmenteixi Espanya i es confirmi així que mai han sol·licitat que el català esdevingui llengua oficial de la Unió Europea. 

El Consell assenyala que per aconseguir que una llengua es converteixi en oficial a la Unió Europea, només cal que ho decideixin per unanimitat els estats membres que la formen, a través del reglament que estableix quines són les llengües oficials, i per tant no és necessari cap Tractat europeu.