Després de mesurar forces, l’independentisme ha de mantenir intactes les seves fortaleses i ser conscients de les seves febleses. En un discurs amb referències a la República i l’1-O, el portaveu d’ERC Sergi Sabrià ha volgut enviar un missatge al conjunt de l'independentisme: "No podem posar en risc la immensa victòria aconseguida l’1-O i revalidada el 21D. Hem de treballar precisament amb l’esperit col·lectiu d’aquell 1 d’octubre i d’aquell 3 d’octubre".

Per altra banda, el portaveu republicà ha defensat que “necessitem una majoria més sòlida, àmplia i transversal, encara més gran” per a continuar avançant. “Hem d’anar més enllà del regat curt i posar les llums llargues”, ha dit en la seva intervenció en el ple d’investidura de Jordi Turull, a qui ha entregat el seu “suport més sincer”.

Malgrat que la CUP ja ha avançat que s’abstindrà, i que per tant no podrà ser investit en primera volta, Sergi Sabrià ha sostingut que “si no és avui, serà demà”, i que la majoria republicana “ha de trobar i trobarà el camí”. En aquest sentit, ha afirmat que avui fan “un pas més en la recuperació de les nostres institucions” i que inicien “un període que ha de completar la construcció republicana”. A diferència de Turull, el discurs republicà ha tingut més referències a la República.

Sabrià ha volgut arrencar el seu discurs denunciant les “ingerències injustificades” de la justícia espanyola i el Govern espanyol en la política catalana. Ha constatat que l’absència a l’hemicicle dels presos i exiliats “posa en evidència de quin Estat hem de sortir”, que vol “controlar la política” a través dels tribunals i no de les urnes.

El dirigent republicà ha apel·lat a la gran majoria per acabar amb l’aplicació del 155, “clavat en el cor d’alguns dels consensos més importants del país”, com l’escola catalana o els mitjans públics. L’ha descrit com un “nou Decret de Nova Planta” i ha advertit: “Cada dia de 155 la ferida és més profunda”.

“Volem governar, volem decidir, volem transformar i volem fer-ho entre tots i per tots, tal com vam fer possible l’1-O i el 3-O”, ha sostingut.