El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat demà divendres, una vaga a les universitats catalanes per "la ràtzia repressiva contra la llibertat d'expressió", en referència a l'empresonament del raper Pablo Hasél i la detenció de manifestants en les dues últimes nits d'aldarulls.

En un comunicat emès aquest dijous, el SEPC acusa l'Estat espanyol "d'atacar frontalment els drets bàsics i les garanties jurídiques", alhora que carrega contra el Govern per "actuar com a braç autonòmic i repressor quan es persona com a acusació particular contra joves que lluiten per tenir una vida digna".

En el cas de les universitats, que ahir en un comunicat van alertar que la llibertat d'expressió està amenaçada, el sindicat critica l'entrada dels Mossos a la Universitat de Lleida, on es va tancar Hasél abans de ser detingut per la policia catalana, i exigeix que siguin espais que garanteixin la llibertat d'expressió.

"No ens conformem amb un posicionament. Volem tots els recursos. Els centres educatius han de ser espais que garanteixin la llibertat d'expressió i el pensament crític. Han d'estar al servei de la majoria de la població i no dels interessos d'uns pocs", reclama. Finalment, el sindicat crida a manifestar-se demà "per l'amnistia, l'absolució de les detingudes i de tots els casos repressius" i la independència.

Més mobilitzacions per la llibertat de Hasél

Aquesta mateixa tarda hi ha convocada una tercera manifestació a Barcelona per l'empresonament de Hasél, a les 19h de la tarda a la plaça Tetuan. Les actuacions policials van despertar un fort rebuig entre les organitzacions estudiantils. Aquest matí, en roda de premsa, els Mossos d'Esquadra han admès que investiguen la pèrdua d'un ull d'una noia en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, presumptament per l'impacte d'un projectil de foam disparat per la policia. El director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha admès que els fets "són greus" i cal saber "què va passar i què va provocar les lesions".

Imatge principal: Foto d'una assamblea de SEPC. - SEPC Twitter.