Raül Romeva i els atributs i competències de la seva conselleria d'Exteriors donen cada vegada més joc a les comissions parlamentàries. L’última reunió de la d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència ha tornat a escenificar el Junts pel Sí, el Junts pel No i l’abstencionisme recurrent del PSC i CSQP quan es toquen segons quines qüestions. Però, a banda, ha deixat intervencions per afegir a la col·lecció dels “consellers xupiguays” que tanta corda va donar en un dels últims plens del Parlament, amb el patrocini de Joan Coscubiela.

De l’afició de PP i Ciutadans per insistir legítimament a qüestionar quin és el rol que ha de tenir Raül Romeva, la denominació de la seva conselleria.... cap novetat. Tampoc cap canvi en el posicionament de Junts pel Sí i la CUP. PP i C’s argumenten que atribuir-se el rang de “ministre” no és “ni innocent ni gratuït” i que genera problemes diplomàtics. JxS i la CUP, que busquen emprenyar sota qualsevol pretext.

En aquest punt de l’argumentari, el diputat del PP, Juan Milián, s'ha agafat a la paràbola de Justin Bieber: “Fa poc, Justin Bieber va aparèixer disfressat de Kurt Cobain. Però, a fi de comptes, per molt que ho desitgi, Bieber mai serà Kurt Cobain. A Romeva li passa exactament el mateix: per molta targeta que imprimeixi atribuïnt-se el càrrec de ministre, Romeva continua essent conseller”.

La paràbola del PP no ha agradat gens ni a la CUP (“les seves paraules són significatives del nivell al que estem arribant”, ha dit Anna Gabriel), ni a Junts pel Sí. El junter Jordi-Miquel Sendra ha replicat la intervenció del PP i, de passada, també ha picat el crostó a Ciutadans: “A vostès els agradaria que la conselleria i el conseller es digués de la ‘senyoreta Pepis’. I, tot i així, els continuaria emprenyant. Estan encaparrats amb els noms i la nomenclatura, però amb el nom que sigui, el Govern seguirà fent política exterior”.

L’opereta ha acabat amb l’aprovació d’una proposta de resolució que demana al Govern que informi “amb transparència dels objectius i finalitats dels contractes amb Independent Diplomat” i amb l’acceptació d’un parell de compareixences.