L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha denunciat que el delicte de sedició "no està previst a cap estat" de "l'entorn democràtic" d'Espanya. "El Suprem ha agafat la via que ja havíem previst: crear aquest codi penal de la dissidència", ha assegurat el lletrat abans de celebrar-se la vista al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat de Junqueras a Luxemburg.

Van den Eynde creu que les penes són "molt severes", però admet que no ha tingut temps per "aprofundir en la sentència". D'altra banda, Van den Eynde ha assegurat que el TJUE ha "reformulat" la pregunta prejudicial sobre la immunitat "en connexió amb els drets fonamentals".

"La vista manté el seu interés perquè el tribunal ha reformulat en certa forma la qüestió prejudicial del Suprem i  l'ha fet en qüestió de drets fonamentals que és el que ens interessa. El delicte de sedició es pot aplicar a milers de suposits. Si estem aquí a Luxemburg és per saber fins a quin punt un estat pot neutralitzar a un candidat lecte per la JEC. Aquest debat afecta tot el continent europeu", ha aclarit la defensa del president d'ERC preguntat pel sentit de la vista que es produeix avui.

"Si el tribunal falla en favor de la immunitat l'Estat espanyol tindrà un problema", ha afegit.