El PNB envia un avís a navegants: la sentència ho empitjora tot. Així ho ha assegurat aquest dilluns a la tarda el president del partit nacionalista basc, Adoni Ortuzar, que ha carregat contra la declaració institucional de Pedro Sánchez. “La sentència fa el dibuix d’un Estat en blanc i negre”, ha denunciat. En aquest sentit, ha reclamat l’alliberament dels presos polítics i ha instat el govern i els partits espanyols a buscar una solució a la crisi catalana a través del diàleg.

“Vam denunciar en el seu moment i avui la penalització de la presó preventiva de representants legítims de la societat catalana”, ha assegurat Andoni Ortuzar, que ha denunciat que “el càstig excepcional s’agreuja” amb la decisió del Tribunal Suprem. “Lluny de posar punt final al conflicte pot trencar la convivència democràtica a l’Estat espanyol”, ha advertit. Ha traslladat el seu escalf als condemnats, les seves famílies i les seves organitzacions polítiques i socials.

En aquest context, el dirigent jeltzale ha defensat que “la solució no vindrà de judicis, sentències, ni de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”. És en aquest punt que ha fet una crida tant a la Moncloa com als principals partits espanyols per trobar “solucions” a les situacions personals dels presos així com “donar una oportunitat al diàleg”.

Ortuzar ha lamentat que “des del punt de vista polític, la sentència fa el dibuix d’un Estat en blanc i negre”, on “no hi ha colors”.