Milers de persones s'han concentrat el vespre d'aquest dilluns davant dels ajuntaments de tot Catalunya per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem. Molt abans de les 20h, l'hora convocada per aquestes mobilitzacions arreu del país, els accessos a la plaça Sant Jaume ja estaven plens de gom a gom.

Els concentrats també han cantat 'Els Segadors' i han demanat la llibertat dels presos polítics, sentenciats avui a entre 9 i 13 anys de presó

Alguns dels polítics que han assistit a la concentració han estat el president del Parlament, Roger Torrent, i el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; els consellers Jordi Puigneró, Damià Calvet, Josep Bargalló, Teresa Jordà i Àngels Chacón; i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. També hi ha participat Laura Borràs, Josep Costa, Joan de Dalmases, Aurora Madaula, Eduard Pujol, Ernest Maragall, Elisenda Alamany, David Bonvehí, Isidre Gavín i Agustí Serra.

resposta sentencia proces sant jaume - marina fernandez

Els presents han llegit un manifest contra la sentència i a favor del dret a l'autodeterminació. "Ni l’amenaça ni la repressió faran desaparèixer el nostre anhel de llibertat", han dit. Tothom sap que la noviolència i el pacifisme sempre han estat la bandera d’aquest moviment. La sentència és un intent d'enviar un missatge de por. Però hem de dir ben alt que no tenim por", han reivindicat. "Cal una resposta política i institucional a l’altura. Cal més unió que mai, per demostrar que hem estat som i serem una societat pacífica", han instat.Calvet, Aragones Torrent Bargallo i Chacon sentencia proces sant jaume - Marina Fernandez

Unes 25.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra, s'han concentrat a la plaça 1 d'Octubre de Girona en protesta per la sentència del Suprem, que han qualificat de "venjança". L'acte, organitzat per Girona Vota, ha comptat amb la presència de la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, que ha fet una crida a continuar les mobilitzacions "el temps que faci falta" per "aturar la repressió".

Bassa, visiblement emocionada, també ha llegit una carta de l'exconsellera i ha assegurat que "avui ens han condemnat a tots". La vicedegana del Col·legi d'Advocats, Marta Alsina, ha estat l'encarregada de llegir un manifest conjunt on qualifiquen de "dura" i "injusta" la sentència. "La maquinària repressiva de l'estat no té aturador, però la nostra voluntat de seguir endavant tampoc", ha dit.

Durant la concentració, s'han pogut sentir crits 'd'Independència', 'Ho tornarem a fer', ' No esteu soles' o 'Fills de puta', en diverses ocasions. La mobilització ha acabat amb el cant del Segadors.

Els Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants concentrats davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida, on un grup reduït ha mogut les tanques per bolcar-les i ha llançat ous, ampolles de vidre, llaunes i petards contra el cordó policial. Els concentrats provenien de la manifestació que ha tingut lloc davant la Paeria, que ha congregat 8.000 persones segons guàrdia urbana i 12.000 segons els organitzadors. A més de cops de porra, el cos policial ha intentat dispersar els manifestants fent circular les furgonetes a tota velocitat.

Els concentrats provenien de la manifestació que ha tingut lloc davant la Paeria, que ha congregat 8.000 persones segons guàrdia urbana i 12.000 segons els organitzadors. A més de cops de porra, el cos policial ha intentat dispersar els manifestants fent circular les furgonetes a tota velocitat.

Milers de persones, unes 6.000 segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de la Font de Tarragona per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem. Durant la protesta representants de l’ANC i Òmnium han rebutjat les condemnes dels dirigents de les entitats i dels polítics independentistes i han cridat a la mobilització dels ciutadans, que han respost amb el crit de “No tenim por!”.

Uns pilars dels Xiquets, de la Jove i dels Pataquers de la URV han tancat la concentració mentre es cantava els Segadors. La concentració s’ha transformat en una manifestació que ha recorregut la Rambla Vella i l’avinguda d’Estanislau Figueras fins a la plaça Imperial Tarraco.

A Vic, una marxa de tractors s'ha sumat a la protesta multitudinària que s'ha convocat per rebutjar la sentència que ha donat el Suprem als presos polítics. La concentració, que ha sortit de la plaça 1 d'octubre, ha fet una entrada triomfal a la plaça flanquejada per diversos tractors.

Els concentrats han llançat proclames a favor de la independència i de la llibertat dels presos. Un dels condemnats per la sentència a l'1-O, l'exconseller de Justícia, el gurbetà Carles Mundó, ha animat el públic a no defallir i ha recordat que el camí cap a la independència "no serà curt ni fàcil".

RESPOSTA SENTENCIA PROCES VIC - ACN

"Malgrat la repressió, continuarem aquí tantes vegades com faci falta", ha destacat. La concentració d'aquest dilluns ha estat tan multitudinària com la que es va viure el 3 d'octubre de 2017, en resposta a l'acció desmesurada de la policia durant l'1-O.

A ciutats com Sabadell, Terrassa, Manresa, les places també s'han omplert ràpidament com a resposta a la sentència.