Pas a pas i sense anar més ràpid del compte. Aquest dimarts, els grups independentistes al Parlament han segellat una proposta de resolució que reitera el dret a l'autodeterminaciómalgrat els avisos del Tribunal Constitucional. Però La Moncloa encara no actuarà contra aquesta. En primer lloc, cedeix la iniciativa al PSC, que esgotarà les instàncies a la mateixa cambra catalana. Llavors, si arriba al ple i s'aprova, que no seria aquesta setmana, el govern espanyol en funcions actuaria.

Fonts de l'executiu recorden que el PSC presentarà un escrit de reconsideració de l'acord de la Mesa que admet a tràmit la iniciativa --té 48 hores per a fer-ho-- "perquè conté plantejaments sobre els quals ja ha dictaminat en contra el Tribunal Constitucional". En aquest sentit, asseguren que "cal veure quina decisió pren la Mesa", malgrat que la majoria de l'òrgan és independentista i el president Roger Torrent ha avançat que assumirà les responsabilitats que faci falta. "El govern actua quan hi ha decisions preses pel ple, no sobre anuncis, propostes o declaracions d'intencions", remarquen. Per tant, només recorrerien si veu llum verda, no abans contra l'acord de la Mesa.

Malgrat tot, aquestes mateixes fonts remarquen que encara tenen marge, perquè trigarà unes setmanes en veure's al ple, si hi arriba. "En qualsevol cas sembla que aquest acord no es veuria fins a la sessió del 12 o 13 de novembre", assenyalen. Si s'arribés a votar i aprovar, el més probable és que presentessin un incident d'execució davant l'alt tribunal.

Fa una setmana els membres de la Mesa del Parlament van rebre un nou avís del Tribunal Constitucional idèntic al que ja els havien notificat fa quinze dies. Els advertia de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa que suposi ignorar la suspensió de les resolucions aprovades fa mesos sobre l'autodeterminació i la reprovació del rei. Aquest dilluns ha decidit tirar pel dret i obviar aquell requeriment. Els partits de l'oposició ja avancen que combatran la proposta. El primer pas serà demanar a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit.