Fernando Grande Marlaska fa un cop sobre la taula. En la seva segona compareixença del dia, aquest divendres al vespre, ha volgut enviar un missatge a les persones que estiguin creant disturbis a Barcelona, als qui ha diferenciat dels qui es manifesten pacíficament. “Aplicarem a l’independentisme violent el Codi Penal amb tota la contundència”, ha advertit. També ha tingut un encàrrec pels CDR: el centre de la ciutat serà especialment “protegit”, també d’acampades indefinides com les anunciades.

El ministre de l’Interior en funcions ha volgut ser molt escrupulós a separar els dos grups de manifestants, els pacífics i els violents. Aquests últims estaven creant aldarulls a la Via Laietana durant la compareixença a La Moncloa. Els ha xifrat en uns 400 joves “organitzats”. I ha volgut enviar directament un “missatge” a aquests grups: “Aplicarem a l’independentisme violent el Codi Penal amb tota contundència. A tot l’independentisme que actuï fora de la llei”. I per reblar l’advertència, ha recordat que les penes per a atemptats contra l’autoritat arriben fins als sis anys de presó. Ha subratllat que tenen els “mitjans necessaris i precisos” per a fer-los front.

Preguntat sobre l’acampada indefinida convocada pels CDR a partir d’aquest mateix divendres, a Gran Via amb Passeig de Gràcia, el responsable d’Interior ha recordat que han estat molt clars: els agents de policia no ho permetran. “Aquest govern, en coordinació amb els cossos policials, garantirem la seguretat pública en totes les infraestructures crítiques, especialment protegides”, ha assegurat en aquest sentit. “El centre d’una ciutat és una infraestructura especialment protegida. No es col·lapsarà la vida d’una ciutat”, ha advertit.

En la seva compareixença aquest vespre, Marlaska ha exposat una actualització de les dades. Aquest divendres, a banda dels dos agressors feixistes, han estat detingudes deu persones més. Ja hi ha nou persones en presó provisional sense fiança des del dilluns. Hi ha 207 agents ferits “de diversa consideració” entre Mossos i Policia Nacional. S’han cremat gairebé 800 contenidors i s’han produït danys en 107 vehicles policials. Un cop més, el responsable d’Interior ha volgut agrair la tasca i la bona coordinació dels diferents cossos policials.

Nova petició de condemna a Torra

Malgrat que ha admès que el “treball conjunt” amb el Departament d’Interior de la Generalitat “és inqüestionable”, el ministre en funcions ha tornat a exigir que les institucions catalanes, i especialment el president Quim Torra, facin “una condemna expressa de l’independentisme violent”. Segons Marlaska, és “de màxima importància” per a fer front a aquests grups radicals. “És important i rellevant”, ha insistit.

Els ‘indepes’ pacífics

Marlaska ha insistit a diferenciar l’”independentisme violent” dels pacífics. Sobre les Marxes per la Llibertat, ha subratllat que han reunit més de 500.000 persones. En aquest sentit, ha subratllat que ha quedat lluny de xifres d’altres manifestacions independentistes, però que “es tracta del legítim dret constitucional de manifestació garantit en tot Estat social i democràtic de Dret”. Per altra banda, ha assenyalat que el seguiment de la vaga general s’ha situat “per sota de les previsions que tenien les forces i cossos de seguretat de l’Estat”. Un cop més, ha reiterat que “qui ha volgut exercir el seu dret ho ha pogut fer amb plena llibertat”.