Fernando Grande Marlaska valora que la situació s’hagi calmat en les protestes a Barcelona i Catalunya contra la sentència del procés. Després de dies sense aldarulls ressenyables, el ministre de l’Interior en funcions ha desitjat que “la calma es mantingui” a partir d’ara als carrers catalans. No obstant, de moment, ha indicat que el desplegament de la policia espanyola continuarà en coordinació amb els Mossos d’Esquadra.

A l’entrada a la Diputació del Congrés aquest dimarts, Marlaska ha assegurat que “esperen que la calma es mantingui a Barcelona i a tota Catalunya, i que el defensar totes les idees amb tranquil·litat sigui el dia a dia a partir d’ara”. No obstant això, ha subratllat que continuaran prenent les “mesures de prevenció necessàries per a continuar la coordinació per a garantir la seguretat i l’ordre públic”.

Un cop més, el ministre de l’Interior en funcions ha carregat contra el president Quim Torra, de qui ha reclamat una “condemna absoluta, expressa, sense matisos ni equidistàncies” de la violència. De la mateixa manera, li ha exigit “suport als forces i cossos de seguretat de l’Estat”, inclosos els Mossos, que “són de tots i garanteixen la seguretat pública al conjunt dels ciutadans”.

Pel que fa a la polèmica pel subfusell de l’escorta de Sánchez en la seva visita a Barcelona, Marlaska hi ha tret ferro assegurant que “els protocols de seguretat d’ahir són els habituals” a qualsevol punt d’Espanya, i que ell mateix ho ha comprovat acompanyant-lo.

El responsable d’Interior ha reiterat que “Catalunya té un problema real de convivència” que ha estat “deteriorada durant anys”. En aquest sentit ha insistit en un “diàleg entre els catalans”, que “necessita temps” i “necessita molta política”.