Des que s'ha conegut la sentència del Tribunal Suprem, els esdeveniments es van succeint a una velocitat desenfrenada. Primer ha estat el jutge Pablo Llarena qui ha reactivat l'euroordre contra Carles Puigdemont. I després ha estat la Junta Electoral Central qui ha resolt que els condemnats han de ser exclosos de les llistes de les eleccions generals del 10-N. Aquest mateix dilluns finalitza el termini per a registrar les candidatures a la repetició electoral. Els afectats són Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez.

D’aquesta manera, la JEC ha resolt una consulta feta per la Junta Provincial de Barcelona feta aquest mateix migdia. I la conclusió del màxim òrgan electoral és clara: “Els candidats al Congrés dels Diputats i al Senat que hagin estat condemnats a la pena de privació de llibertat o d’inhabilitació absoluta en la sentència de la Sala Penal del Tribunal Suprem, en execució d’aquesta resolució judicial, hauran de ser exclosos de la llista presentada per la candidatura, sense que puguin ser proclamats per la corresponent Junta Electoral Provincial”.

En aquest sentit, la Junta Electoral Central acorda que les juntes provincials concedeixin “un molt breu termini de subsanació” a aquestes candidatures perquè puguin substituir els candidats condemnats pel Suprem per altres persones. “Aquest termini haurà de permetre realitzar la proclamació definitiva de les candidatures en el dia d’avui”, assegura l’acord. “De no realitzar aquesta subsanació, les candidatures hauran de ser proclamades en els termes resultants d’aquesta exclusió”, avisa el màxim òrgan electoral.