Allau de peticions de compareixença de Fernando Grande-Marlaska. Després dels episodis viscuts a Catalunya després de la sentència del procés, els grups d'ERC i EH Bildu al Congrés dels Diputats han presentat aquest dimecres fins a set sol·licituds de compareixença del ministre de l'Interior en funcions en un ple extraordinari de la Diputació Permanent. Volen que doni explicacions sobre l'actuació del Cos Nacional de Policia (CNP), per exemple agredint periodistes o fent servir pilotes de goma que han tret quatre ulls a manifestants. El més probable, però, és que en estar el Congrés dissolt la Diputació torni a despatxar les demandes d'explicacions.

Concretament, republicans i abertzales exigeixen explicacions a Fernando Grande Marlaska per la "violència" en les actuacions de la Policia Nacional a Catalunya, per l'ús de pilotes de goma per part dels seus agents, per la "identificació i persecució de persones" per portar simbologia independentista, "l'atac a periodistes" per part dels efectius del CNP, per possibles "actuacions disciplinàries i legals" contra agents que hagin tingut "conductes il·legals", pel tancament a CIEs i ordres d'expulsió contra immigrants detinguts en el marc de les protestes i per conéixer "cost detallat de l'enviament i manteniment" de la policia espanyola a Catalunya.

 

Malgrat tot, hi ha el precedent d'aquest dimarts. La Mesa de la Diputació Permanent del Congrés va tombar per unanimitat totes les peticions de compareixença de membres del govern espanyol en funcions, entre elles de Marlaska i de Pedro Sánchez, sol·licitades pels grups catalans i bascos. Segons fonts parlamentàries, “per estar la cambra dissolta i no estar prevista reglamentàriament la compareixença de membres del govern espanyol en aquest període”.