El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat aquest dilluns al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que doni una resposta contundent a qualsevol crida a la desobediència, la insurrecció o la reincidència en resposta a la sentència de l’1-O. En roda de premsa al Congrés, Casado també ha instat a Sánchez a comprometre’s a no indultar els condemnats independentistes, a “renegar” de la Declaració de Pedralbes i a trencar els acords municipals del PSC amb les forces independentistes.

Segons Casado, la sentència posa punt i final a un “procés judicial exemplar” on “no s’han jutjat idees polítiques sinó greus violacions de la llei” dels que “van provar de posar en escac la nació espanyola i les seves institucions”. “El que avui s’han condemnat són conductes que van violar les lleis i van afectar la convivència, la prosperitat i la concòrdia a Catalunya”, ha dit.

Per això ha emplaçat Sánchez a “complir i fer complir la sentència”. “Qualsevol crida a la desobediència, la insurrecció o la reincidència ha de ser resposta de forma contundent pel govern de la nació en funcions”, ha dit abans de prometre que donarà suport a “totes les iniciatives” de l’executiu espanyol per garantir el compliment de la llei a Catalunya.

En tot cas ha insistit que Sánchez és president “gràcies als vots” dels partits amb els líders condemnats al Suprem, i per tant l’ha emplaçat a “renegar de la declaració de Pedralbes i de qualsevol posicionament del PSOE o del PSC per donar cop de porta a la previsió del dret a l’autodeterminació i l’atac a la monarquia parlamentària”.

A més ha anunciat que “quan arribi al govern” proposarà una legislació per reformar la llei de l’indult per prohibir-los en cas de sedició o rebel·lió, recuperarà la tipificació del referèndum il·legal “que va derogar el PSOE al 2005”, i reformarà el Codi Penal per recuperar “el delicte de rebel·lió impròpia” en cas de declaració d’independència “sense violència”. També assegurarà el “compliment íntegre de penes per condemnats per rebel·lió o sedició” i recuperarà per a l’Estat les competències en presons.