No ha estat fins una setmana després de la sentència del procés i de l'inici de les protestes que Pedro Sánchez ha decidit viatjar a Barcelona. Ho està fent aquest dilluns, però només per visitar els agents de la policia ferits. El president espanyol ha aprofitat per respondre a Quim Torra la carta de dissabte. I no es mou d'allà on era: considera que el president de la Generalitat no ha "condemnat" la violència i ho ha de fer "de manera rotunda".

En la seva missiva, el dirigent socialista li “recorda” que “el primer deure de qualsevol responsable públic és vetllar per la seguretat dels ciutadans, així com per la de qualsevol espai públic o privat enfront les conductes violentes”. El “segon deure”, afegeix, “és preservar la convivència entre tots els integrants de la societat civil i evitar la fractura de la seva comunitat”. Però Sánchez lamenta que “la seva conducta s’ha mogut en els passats dies justament en sentit contrari”.

 

“Ha evitat condemnar de manera taxativa i inequívoca les conductes violentes que s’han manifestant amb virulència i assiduïtat en diversos punts de Catalunya, fins i tot a poca distància del seu despatx”, denuncia el president en funcions. També acusa el president de la Generalitat de “donar l’esquena a les forces i cossos de seguretat autonòmics i estatals “ i “girar l’esquena i ignorar més de la meitat de la població catalana simplement perquè no comparteix els seus propòsits en lloc de comportar-se com el president de tots els catalans”.

Davant de tot això, Pedro Sánchez li recorda les “tres obligacions” si “vol ostentar amb dignitat la representació de la seva comunitat” davant qualsevol interlocutor: “Condemnar la violència de forma rotunda, emparar les forces de seguretat que combaten i evitar la discòrdia civil”. Ni rastre del diàleg que li exigia el president Torra.