Quan sembla que s'encara la recta final abans de conèixer la sentència, a Lledoners la vida passa entre l'esperança i la resignació.

No se sap quan sortirà la sentència, però les múltiples travesses han apostat perquè sigui aquesta setmana. Pren força dilluns que ve, 14 d'octubre, entre la Hispanitat i l'aniversari de l'afusellament a Lluís Companys. Amb tot, ningú descarta que s'allargui més enllà del dia 16 d'octubre. És el dia que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart faran 2 anys que estan en presó provisional. S'hauria de prorrogar si no hi ha sentència, un tràmit gens complicat i que se sabrà, això sí, aquesta setmana perquè s'haurà de citar els advocats. 

Avui i demà la sala segona del Tribunal Suprem està deliberant. Un cop més, delibera. No ho ha deixat de fer des que el judici va quedar vist per a sentència el 12 de juny. Les reunions d'aquesta setmana, però, se segueixen amb lupa. Si hi ha acord i es resolen les penes i els delictes, la sentència seria imminent. Si no, es podria allargar un termini que cap font oficial ha donat per bo.

També hi ha travesses sobre les penes. Es parla tant de pena màxima, de xifres de dos dígits, com de 6, 7 o 8 anys de presó i fins i tot d'absolució per als que no estan presos. I es parla tant del delicte de rebel·lió com el de sedició. Es parla molt. Però ningú concreta res, perquè ningú sap què ha decidit el tribunal presidit per Manuel Marchena. Algunes fonts fins i tot apunten que la sentència està feta i acabada. 

Amb el que coincideix tothom i ningú s'equivoca és amb el total hermetisme que hi ha.

Els presos esperen amb ganes de sortir en llibertat

A Lledoners, Oriol Junqueras espera la condemna més contundent. "Li caurà la màxima", expliquen fonts judicials. Almenys això és el que esperen i especulen que la pena de presó es podria enfilar entre els 12 i els 15 anys. El seu advocat serà a Luxemburg el dia 14 d'octubre. Un dels dies de la travessa. Per ell seria el pitjor dia. Sobre la sentència, Andreu van den Eynde explica que "els clients mai volen parlar d'això". Sobre Junqueras i Raül Romeva diu que "estan molt bé, com sempre", i que "són cabuts i s'ho passaran malament quan els caigui la sentència". Per l'advocat el pitjor moment és ara: "És tan bèstia l'embut i l'expectativa", diu.

Joaquim Forn és, juntament amb Oriol Junqueras, el membre del Govern que no ha sortit de la presó des que van dictar la provisional el 2 de novembre del 2017. La justícia es va quedar el cap polític dels Mossos d'Esquadra. El seu entorn diu que "es fa etern esperar" i asseguren que, malgrat l'escenari, està "molt esperançat" i que creu que no trigarà a sortir en llibertat.

A l'altre extrem hi ha Jordi Cuixart. El president d'Òmnium està "convençut que hi haurà condemna i que serà llarga". La seva advocada, Marina Roig, afirma que passi el que passi "no el sorprendrà". La lletrada veu molt possible una condemna per sedició, tot i que "pensava que seria una sedició perquè és més fàcil d'argumentar", però en aquest cas tot és possible i res és improbable.

De la presidenta del Parlament Carme Forcadell diuen que està tranquil·la, sense especificar que és per resignació o per optimisme. Forcadell s'enfronta a 17 anys de presó per un delicte de rebel·lió. Dolors Bassa, espera a Puig de les Basses la sentència. També afronta una condemna de 16 anys pels delictes de rebel·lió i malversació, tot i que el seu paper no va ser gaire diferent al dels tres membres del Govern que estan en llibertat. La diferència és que ella sí que va anar a les llistes electorals dels 21-D i, en aquell moment el jutge instructor, va dictar la presó preventiva i la Fiscalia va elevar els delictes de desobediència a rebel·lió.

Els Jordis i la pròrroga de la presó

Roig té un termòmetre que li permetrà saber a mitja setmana si la sentència és ara o després del 16. És la convocatòria de la vista per prorrogar la presó. L'advocada explica que si demà no hi ha acord sobre les penes, el tribunal podria convocar-la a ella i a Jordi Pina per a la vista per a la presó provisional. Calcula que es faria entre el 14 i el 15 i que per evitar un nou trasllat de presos, Cuixart i Sànchez podrien estar presents per videoconferència. Per Marina Roig el termini de la presó provisional "no és un obstacle legal" i, per tant, els magistrats no necessàriament han de tenir pressa.

Fonts del Tribunal Suprem, de fet, apel·len a la importància de la sentència i el cas i el fet que ningú mai oficialment va posar cap data sobre la taula, i que, per tant, Manuel Marchena no ha de córrer ni fer córrer els magistrats de la sala segona per tenir un text, que es mirarà amb lupa per tothom, que crearà jurisprudència, que pot pautar la definició de violència i que marcarà la història política. 

El que posa sobre la taula l'advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, és el fet que anunciar una sentència abans del 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, és una temeritat. "És del tot menys prudent que surti abans del dia 12", diu Jordi Pina. I apel·la al seny dels membres del tribunal. Segons l'advocat, amb la festa de la Hispanitat i les mobilitzacions habituals de l'extrema dreta a Barcelona, l'anunci de la sentència només podria buscar aldarulls i situacions conflictives.

Per això Pina és més partidari que es faci pública el dilluns 14, el pitjor dia per a Van den Eynde, que serà a Luxemburg a la vista del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre si el líder d'ERC, Oriol Junqueras, té immunitat com a eurodiputat. L'advocat de Turull, Rull i Sànchez diu que no es vol posar nerviós i té força coll avall que la sentència "serà condemnatòria" i espera que la pena de presó "no sigui de dos dígits". Sànchez s'enfronta a 17 anys de presó per un delicte de rebel·lió i Turull i Rull a 16 per un de delicte de rebel·lió i un altre de malversació.

Segons Pina, els seus clients esperen la sentència amb "tranquil·litat i serenor", "amb la tranquil·litat d'esperar", matisa. I sobre les especulacions i alguns dels articles que ha llegit a la premsa espanyola, sobre la possibilitat que es demani complir la condemna fora de Catalunya, diu que el tranquil·litza perquè només s'explica davant unes condemnes de pocs anys de presó. Jordi Pina està també a l'expectativa de si es prorroga la presó de Sànchez que el dia 16 fa dos anys que està entre reixes. "Estic absolutament convençut que Marchena no vol prorrogar la presó dels Jordis", diu. I és que una pròrroga només donaria pistes d'una condemna contundent.

Pina intentarà que Jordi Sànchez no hagi d'anar a Madrid si hi ha vista de pròrroga. "És un dret, no una obligació", diu.

L'espera des de fora

Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs esperen la sentència en llibertat. "Quan sigui serà", diu un dels advocats. "L'estat d'ànim va per setmanes. Hi ha dies que són molt optimistes", diu un altre dels lletrats.

Tots tres s'enfronten a 7 anys de presó per un delicte de desobediència i malversació. Tot i que també formaven part del Govern, la fiscalia va fer un punt a part amb els tres consellers que no van repetir a les llistes. Els tres que van abandonar la via política.