La sentència del judici al procés rebutja la petició de la Fiscalia de no concedir permisos penitenciaris als presos polítics fins que aquests compleixin la meitat de la pena

Els magistrats del judici al procés rebutgen com a requisit per a obtenir permisos el compliment de la meitat de les penes perquè els condemnats ja no poden exercir càrrec públic i no poden repetir el delicte.

La concessió de permisos està en mans de la junta de tractament dels presons on compleixen condemna els presos polítics. La junta té la potestat canviar la seva situació d'acord amb el reglament penitenciari  i classificar-los en tercer grau. Això pot suposar sortides de caps de setmana, acudint tots els dies per a treballar i tornant a la presó a dormir o fins i tot vivint fora del centre penitenciari amb una polsera telemàtica.

La possibilitat de la polsera telemàtica, prevista només per a condemnes superiors a cinc anys, està marcada per l'article 36 del codi penal. No hi ha requisits temporals, el que es té en compte és la seva actitud i el seu bon comportament. I com ells ja porten dos anys a la presó, la presó els coneix i ho pot aplicar.

L'accés al tercer grau és recurrible per la Fiscalia davant un jutge de vigilància penitenciària, però en qualsevol cas, la decisió de la presó és executiva. És a dir, s'aplicaria immediatament i si després haguessin de tornar a la presó per ordre judicial, tornarien. Ja va ocórrer en el cas d'Oleguer Pujol.