13 anys de presó i 13 d'inhabilitació absoluta. Aquesta és la pena que el Tribunal Suprem ha imposat al líder d'ERC Oriol Junqueras que està convençut que "Espanya no té cap interés en trobar una solució política per a Catalunya".

D'aquesta manera s'ha expressat en un article que ha escrit des de la presó de Lledoners per al The Washington Post on assegura que "la democràcia a Espanya ha entrat en una fase extremadament perillosa que amenaça la seva mateixa existència".

Junqueras considera que la sentència del Suprem va ser un atac a l'"estat de dret" i "un error històric que tindrà greus conseqüències". Amb aquesta advertència, Junqueras comença aquest article on acusa l'Estat de "limitar i condicionar l'exercici de la democràcia i els drets civils i polítics dels ciutadans catalans".

"El Suprem vol castigar una nació sencera"

Oriol Junqueras explica als lectors del rotatiu nord-americà que amb aquesta sentència el Tribunal Suprem pretén escarmentar els catalans amb unes condemnes que juntes sumen 100 anys de presó.

El que critica Junqueras és que el govern espanyol no s'hagi volgut implicar en el conflicte i hagi refusat "ser una part de la solució". "Cada vegada que hem contactat amb el govern espanyol, ens ha donat l'esquena", apunta el dirigent independentista. 

Segons Junqueras, el govern espanyol no vol treballar mitjançant el diàleg tot i que sap que "el referèndum d'autodeterminació és inevitable".

Junqueras vol deixar clar al diari que la presó i l'exili no són símptomes del fracàs del moviment independentista, "sinó al contrari. La repressió indiscriminada demostra el fracàs de l’anomenat estat de dret de la democràcia immadura".

Finalemnt, el president d'ERC subratlla que tot i els empresonaments i la repressió, "els partidaris de la independència no desapareixem" i "seguirem exigint una negociació com a mitjà per trobar una solució política al conflicte". No acaba sense sentenciar: "Si Espanya no vol seure a l’altra banda de la taula, la comunitat internacional haurà d’obligar-los a fer-ho".