En diverses ocasions durant aquesta setmana, el president Quim Torra ha "condemnat" la violència i ha reivindicat les manifestacions pacífiques. Però des de La Moncloa no se'l creuen. Per aquest motiu, després de la reunió aquest diumenge del comitè de crisi presidit per Pedro Sánchez, Fernando Grande Marlaska ha reclamat al cap del Govern un rebuig de la violències "sense equidistàncies". El ministre de l'Interior ha arribat a dir que "ningú al món entén que encara no ho hagi fet". Ha subratllat que estem davant d'un "problema d'ordre públic" i que s'hi continuarà responent d'aquesta manera. 

Marlaska ha comparegut a La Moncloa després que el president Torra hagi tornat a trucar, sense èxit, a Pedro Sánchez. El responsable d’Interior li ha respost des de la sala de premsa: “El president del govern ha estat molt contundent. Espera una condemna efectiva i directa del president Torra sobre la violència”. Ha reiterat que Torra “té un deute amb amb el conjunt dels catalans”, que és amb ells amb qui ha de dialogar sobre “convivència”.

D’aquesta manera, el ministre de l’Interior en funcions ha reclamat que “totes les forces polítiques es desmarquin de la violència” i que el president Torra “condemni de manera ferma, rotunda, sense matisos, sense adjectius, sense equidistàncies la violència” d’aquesta setmana a Catalunya. “Ningú a Catalunya, a Espanya i al món entén que encara no ho hagi fet”, ha insistit. També ha reclamat que reconegui la "magnífica tasca" dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana.

En la seva compareixença, Marlaska ha fet un balanç dels aldarulls que ha admès que “van a menys” però que el seu pla és “anul·lar-los”. Hi ha 288 agents ferits i 277 vehicles policials. Hi ha hagut 194 detencions i ja hi ha 18 persones que han ingressat a la presó. “L’estat actua: continuarem detenint a qui dugui a terme fets violents”, ha advertit.

El ministre també ha volgut enviar un “missatge polític” a l’independentisme. “Estem davant d’un problema d’ordre públic com el que diuen altres grans democràcia. Es tracta d’un problema estrictament d’ordre públic”, ha sostingut el dirigent en funcions, que ha reiterat que el Codi Penal s’aplicarà “en tota la seva contundència”.