El Partit Demòcrata Català ha presentat aquest divendres un recurs davant del Tribunal Constitucional després que el grup parlamentari els fos negat per la mesa del Senat a l'agost. El senador del PDC, Jose Lluís Cleries, acompanyat de la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha acusat el Partit Popular d'haver fet una utilització partidista de la Mesa. "És la seva finca particular", s'ha lamentat el senador, qui considera la resolució com un "atac" a la pluralitat i la democràcia. "No s'ha aplicat el reglament de la cambra alta per no donar-nos el grup, sinó el del PP", ha afirmat. 

Entre els motius exposats per Cleries per sostenir aquesta afirmació es trobaria el precedent del Partit Nacionalista Basc. "La mateixa mesa que declina el grup aprova un altre grup amb el préstec de 4 senadors. Ens sembla molt bé, el que no ens sembla bé és el nostre cas. La diferència és que nosaltres no vam pactar" amb els populars, ha recordat. Sobre aquest punt, el senador considera que Gènova estaria utilitzant la cambra com "casa seva" amb voluntat d'infligir "un càstig i una discriminació", i generant així una vulneració dels drets fonamentals dels senadors del PDC.

Preguntat per què sí que presentaven el recurs per al grup del Senat però no per al del Congrés, el representant del Partit Demòcrata ha exposat que la mesa de la cambra alta es va remetre a paràmetres de caràcter jurídic –el reglament–, mentre que la de la cambra baixa es va remetre a arguments relatius als precedents i de la mateixa sobirania de l'òrgan –més discrecional–. Per aquest motiu, ha tornat que la mesa del Senat hauria interpretat el reglament "al dictat de Gènova", és a dir, del Partit Popular.

Per la seva banda, Pascal ha posat l'accent en allò que assegura és una voluntat de silenciar les veus que pensen diferent, com la dels partits independentistes catalans, perquè "molesten". "És una interpretació arbitrària, però no pensem callar, no acceptarem que el pluralisme estigui en entredit". Així i tot, la coordinadora general s'ha lamentat que el recurs podria no tenir el resultat esperat. "El TC tindrà molts problemes per fer la interpretació en clau catalana", ha conclòs davant de l'edifici de l'Alt Tribunal.