El Ple del Senat d'aquesta setmana abordarà una iniciativa de Junts en la qual proposa de reformar el Reglament de la Cambra Alta per estendre l'ús de les llengües cooficials a tota l'activitat parlamentària, com ja passa al Congrés dels Diputats a partir d'aquesta legislatura després de l'acord del PSOE amb les formacions independentistes. Es tracta d'una proposta de reforma del Reglament que va registrar Junts a mitjans del mes d'octubre i s'abordarà finalment al Ple de dimecres vinent 21 de febrer, encara que previsiblement la majoria del PP rebutjarà aquesta iniciativa.

En qualsevol cas, el que proposa Junts és la "integració total" de les llengües cooficials en l'activitat parlamentària del Senat, incloses les comissions, la presentació i publicació de les iniciatives, així com els textos registrats per institucions i ciutadans. En l'actualitat, l'ús de les llengües cooficials al Senat està limitat als debats de les mocions en el Ple, la Comissió General de les Comunitats Autònomes i la presentació d'alguns textos escrits.

De fet, la Mesa del Senat ha licitat recentment un contracte per als serveis de traducció i interpretació de les llengües cooficials que pot assolir una xifra de fins a 756.000 euros, encara que la proposta del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de celebrar un Ple més al mes podria augmentar aquesta despesa.

La proposta d'ERC

En aquesta línia, ERC, Bildu, BNG, Compromís, Sumar i Geroa Bai es van unir al Senat per presentar també la seva proposta de reforma de Reglament per modificar diversos articles amb l'objectiu d'ampliar l'ús del català, l'occità, l'eusquera i el gallec. El que plantegen des d'ERC i aquestes formacions és que no sigui necessari acompanyar el text en castellà en els escrits presentats davant de la Cambra Alta, o que els senadors puguin utilitzar les llengües cooficials en la fórmula per jurar o prometre la Constitució.

Així mateix, volen que les actes i els documents dels diferents òrgans de la Cambra estiguin en qualsevol de les llengües cooficials, que els grups també puguin posar-se una denominació en la seva llengua cooficial, així com utilitzar aquestes llengües en qualsevol debat.

Els esforços al Congrés

Al Congrés, l'última novetat sobre les llengües cooficials és del passat 16 de gener. La Junta de Portaveus del Congrés va acordar establir un sistema de traducció simultània en aquest període de sessions perquè els diputats puguin fer ús del català, l'eusquera i el gallec en fins a tres comissions alhora, a part del ple on ja ho podien fer amb normalitat. Els diputats que vulguin utilitzar aquestes llengües en comissió hauran de demanar prèviament als serveis de la cambra que s'habiliti el sistema de traducció simultània. En cas que es realitzin més de tres comissions alhora, el sistema per a les que no disposin de traducció simultània passa perquè els diputats tradueixin de viva veu al castellà les intervencions fetes en altres llengües o bé lliurin prèviament a la presidència una traducció al castellà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!