Una petita passa. La Mesa del Senat ha avalat l'ús de termes com Països Catalans o País Valencià a la mateixa cambra, després d'haver rebutjat aquest dimecres una petició amb la qual el grup popular pretenia que s'impedís tramitar aquelles iniciatives parlamentàries que continguessin en el seu text termes no reconeguts oficialment com a denominacions de territoris i institucions.

El requeriment del PP ha estat desestimat amb els vots majoritaris dels tres representants que el PSOE té en l'òrgan de govern del Senat i de l'únic del PNB, enfront dels tres que tenen els populars. Els representants del PP defensaven una sol·licitud que té el seu origen en una demanda del grup territorial de senadors valencians del partit.

Sense preceptes al reglament

L'argument de la Mesa per desestimar la petició és la inexistència en el reglament del Senat de cap precepte que la justifiqui, d'acord amb l'acta de la reunió en la qual es va discutir l'afer. Una reunió on es va debatre sobretot sobre l'abast que podria tenir una limitació no prevista en aquesta norma. 

La qüestió aquí és que fins ara mai no s'havia plantejat aquesta mena de prohibició, així com tampoc ningú havia objectat mai en la cambra territorial l'ús de denominacions diferents de les oficials per referir-se als territoris. El secretari general del Senat, Manuel Cavero, també ha deixat clar que subjeia una "qüestió política" i que no existien fonaments jurídics que permetessin donar suport a la prohibició, ja que no hi ha res establert al reglament.

Els arguments del PP

Aquests arguments no han agradat al secretari tercer de la Mesa, Rafael Hernando (PP), que ha explicat que l'ús d'expressions com País Valencià és "totalment inadequat" perquè els parlamentaris han de referir-se a les institucions per les seves denominacions oficials. Fer servir qualsevol altre terme és "una ofensa als ciutadans", alhora que recórrer a denominacions alternatives equival a usar un malnom per referir-se a un parlamentari, parlar de la República d'Espanya o al·ludir al País Basc com les províncies vascongadas. "Una falta de cortesia parlamentària", ha asseverat.

La secretària quarta de la Mesa, Cristina Ayala, s'ha sumat al seu company de partit i ha postil·lat que el nom que dona el seu Estatut d'Autonomia a aquest territori és el de Comunitat Valenciana, motiu pel qual no s'hauria de permetre'n cap altre. Ha afegit que és funció de la Mesa interpretar el reglament per suplir les seves llacunes, com seria el cas.

Rafa Hernando PP ACN

El secretari tercer de la Mesa, Rafael Hernando (PP), en una intervenció al Congrés l'any 2018 / ACN

En sentit oposat s'han pronunciat en la reunió el secretari primer de la Mesa, el socialista Manuel Fajardo, pel qual no es tracta d'una qüestió de cortesia, sinó amb contingut de "reivindicació política". Per a ell, vetar qualsevol iniciativa que contingués denominacions no oficials seria "una mesura desproporcionada que coartaria el dret a la iniciativa parlamentària dels senadors". En tot cas, com que no existeix previsió reglamentària, ha convidat els grups interessats a presentar la corresponent proposta de reforma del reglament.

L'únic representant del PNB a la Mesa, el secretari segon, Imanol Landa, ha coincidit que no era factible inadmetre escrits amb denominacions no oficials perquè això vulneraria el dret dels senadors a exercir el seu càrrec, i la petició va ser rebutjada per majoria.

 

Imatge principal: Una sessió del Senat / ACN