El Senat culminarà l'aplicació de l'article 155 en una setmana. El ple de la cambra alta es reunirà el divendres 27 d'octubre, durant el qual votarà i aprovarà les mesures que el Govern espanyol acordarà aquest dissabte en la reunió extraordinària del Consell de Ministres. Les mesures proposades per l'executiu espanyol necessiten ser aprovades per majoria absoluta, una majoria de la qual disposa el PP.

La Mesa del Senat es reunirà també aquest dissabte, després del Consell de Ministres, i acordarà que una comissió conjunta de 27 senadors procedents de les comissions de comunitats autònomes i constitucional sigui la que s'encarregui de tramitar la proposta de la Moncloa, abans de ser elevada al ple per a la votació final, com estableix el reglament de la mateixa cambra alta.

Segons fonts parlamentàries, el president del Senat, Pío García-Escudero, serà l'encarregat de presidir aquesta comissió conjunta. També presidirà la reunió de la Mesa d'aquest dissabte, on el PP té quatre representants, enfront de dos del PSOE i un del PNB.

El més probable és que la comissió conjunta es constitueixi dilluns, amb els membres que hagi proposat cada grup. Estarà formada per dotze senadors del PP, sis del PSOE, dos d'Unidos Podemos, un d'ERC, un del PNB, un del grup nacionalista (PDeCAT i Coalició Canaria) i un del Grup Mixt.

El reglament del Senat, pel que fa al camí de l'article 155, no estableix cap termini per oferir les al·legacions al president autonòmic en qüestió, que podrà remetre els antecedents, dades i al·legacions que consideri. A més d'enviar documentació per defensar-se, Carles Puigdemont podria anar al Senat a argumentar la seva postura, ell mateix o representat per la persona que determini.

En tot cas, la comissió s'haurà de reunir una segona vegada, possiblement dijous vinent, per formular una "proposta raonada sobre si procedeix o no l'aprovació sol·licitada pel Govern [espanyol], amb els condicionaments o modificacions que, si escau, siguin pertinents en relació amb les mesures projectades". Aquesta serà la proposta debatuda i votada en el ple del divendres 27 d'octubre.