En la seva reunió d’aquest dimarts, la Junta de Portaveus del Parlament ha abordat la carpeta dels senadors designats per la cambra. El repartiment, segons el criteri de restes majors, ha quedat de la següent manera: dos senadors per Ciutadans, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i un pel PSC i Catalunya en Comú.

S’ha optat pel sistema de restes majors. Si s’hagués seguit la llei D’Hondt, Ciutadans n’hagués tingut tres, en detriment del que han obtingut els comuns. El PP i la CUP es queden sense escó a la cambra de representació territorial. D’aquesta manera, el popular Xavier Garcia Albiol, que és senador per designació de l’anterior Parlament, perdrà la seva plaça.

El ple del Parlament s’ha de reunir abans del 28 de febrer per designar formalment els vuit senadors que s’han de nomenar a l’inici de cada legislatura. Serà un tràmit, perquè ja s’hi arribarà amb un acord, els termes dels quals s’ha fixat en la reunió dels portaveus d’aquest dimarts.

En l’anterior legislatura, aquest tràmit va durar vuit minuts. En aquella ocasió, amb 122 vots a favor i 9 abstencions, van ser designats Josep Lluís Cleries, Elisabeth Abad (PDeCAT), Bernat Picornell, Mirella Cortès (ERC), Francesc Xavier Alegre (Cs), José Montilla (PSC), Xavier García Albiol (PP) i Sara Vilà (CSQP).

En l'ordre del dia de la reunió de la Junta de Portaveus també hi havia l'assignació de membres de la Diputació Permanent del Parlament, el màxim òrgan entre períodes de sessions. En aquesta carpeta, però, no hi ha hagut acord sobre el sistema de repartiment dels representants.

Finalment, a proposta del PSC, tots els grups s'han mostrat favorables a constituir les sis comissions que no depenen de la conformació del Govern, entre elles la del Control dels Mitjans Públics, la del Síndic de Greuges i la de Matèries Reservades.