Després que Ciutadans hagi fulminat l'actual líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán, per posar el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, com a candidat a la Generalitat, el senador català Francesc Xavier Alegre abandona "destrossat" la formació taronja pel rumb que està prenent. Segons ha informat el mateix Alegre, se'n va "destrossat" per la derrota electoral de la tardor passada i per la reformulació orgànica aprovada en l'última assemblea, en la qual va ser ratificada Inés Arrimadas com a líder de Cs.

Després de vuit anys de militància, Alegre estripa el carnet del partit, encara que ha anunciat que mantindrà la seva acta com a regidor a Sant Feliu de Llobregat (Barcelona). En un primer moment, Alegre havia proposat a la direcció del partit quedar-se com a independent dins de la corporació del municipi, cosa que no han acceptat, de manera que finalment seguirà com a regidor en el grup dels no adscrits. Està per veure encara si aplicarà la mateixa fórmula amb el seu escó a la cambra alta. Aquest parlamentari va ser un dels primers senadors que va tenir Ciutadans, i ha tingut un especial protagonisme en les comissions de la Cambra.

La reformulació de Ciutadans

La militància de Ciutadans va escollir enguany Inés Arrimadas com a presidenta de la formació. Amb un total de 9.481 vots davant els 2.752 del seu rival, Francisco Igea, es va imposar per majoria, el 76,91%. Les diferències entre Arrimadas i Igea eren evidents des del principi amb una posada en escena davant dels mitjans de comunicació gens habitual entre rivals d'un mateix partit. Igea va retreure que la seva formació, amb Arrimadas al capdavant, no pactés amb Pedro Sánchez després de les eleccions del mes d'abril i també va retreure les coalicions electorals amb el PP a Madrid, Múrcia o Andalusia.

Ines Arrimadas Cs - Efe

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. / EFE

Més endavant, la V Assemblea General de Ciutadans va escollir el seu nou Consell General, revalidant els 125 candidats que estaven agrupats en la llista de la líder del partit, Inés Arrimadas, i que portava per lema "Amb Inés, units i endavant".

Lorena Roldán, substituïda

Roldán, diputada per Tarragona, havia estat escollida a través de primàries el mes de juliol de l'any passat com a candidata a la presidència de la Generalitat de Ciutadans amb el 86,6% dels suports. Tot i això, les enquestes no li eren favorables i el partit ha acabat fent-li fer un pas enrere i apostant per Carrizosa com a cap de llista.

En un comunicat, anuncien la intenció del partit d'"intensificar converses i contactes amb la resta de formacions constitucionalistes" per tancar una candidatura conjunta que "garanteixi que es pugui guanyar a les urnes a l'aliança entre separatistes". De fet, el partit taronja ja va proposar al PP i al PSC anar junts a les properes eleccions catalanes, encara sense data, per "guanyar a Puigdemont".

En aquest sentit, la proposta de Carrizosa com a candidat parteix de l'acord intern del partit perquè aquesta figura tingui exclusivament càrrec públic a Catalunya, i així "no pugui ser identificat com un candidat de sigles i difumini qualsevol idea de partidisme, facilitant així la futura coalició constitucionalista". El partit ha recalcat en el comunicat que "davant la gravetat de la situació, es fa més necessària que mai aquesta unió dels constitucionalistes".

 

Imatge principal: El senador català de Ciutadans, Francesc Xavier Alegre. / EP