Mala maror creixent a les files del PP al Congrés dels Diputats. El motiu d’aquesta situació és el mal gust que els ha deixat el paper que ha fet el seu portaveu, Borja Sémper, en el ple d’aquest dimarts on s’han estrenat les llengües cooficials: el català, el basc i el gallec. El fet que Sémper hagi fet servir la seva llengua, el basc, en un gest destinat a PNB i Bildu, ha fet enfurismar alguns membres del PP en posar en evidència una contradicció interna.

Diversos mitjans de Madrid publiquen aquest dimarts a la nit declaracions de fonts del PP que censuren l’actuació del seu portaveu perquè consideren que ha contribuït al fet que Alberto Núñez Feijóo hagi perdut una nova oportunitat efectiva d’atac contra els socialistes. Una de les companyes de partit que estarien més molestes per aquesta situació és Cayetana Álvarez de Toledo, que ni tan sols l’ha aplaudit.

"Insòlit i gravíssim error"

Diputats citats pel diari El Mundo es queixen de l’actitud de Sémper en el ple. “Ha estat un insòlit i gravíssim error. L’estupefacció entre els diputats és total. En tots els sectors. Veterans i joves. Durs i tous. És incomprensible”, diu una diputada que porta dues legislatures a la cambra. Un altre diputat afegeix: “Ha estat un disbarat. Tens una oportunitat per dir quatre coses ben dites... i surts per aquí?”. “Ha deixat molt malament Cuca [Gamarra], que ha dit que s’ha de treure la paraula a qui parli en les llengües cooficials abans que entri en vigor la reforma”, afegeix.

Una altra veu mostra el seu desconcert amb el portaveu del seu partit: “La gent està indignada. Un debat que teníem guanyat l’hem tornat a perdre. Dius dues paraules en basc, et tradueixes a tu mateix i expliques que això ara sí que es pot fer, però fer la meitat de la intervenció en basc...”

Gènova li treu importància

Fonts de Gènova estan restant importància a la polèmica interna i asseguren que Sémper havia pactat durant el cap de setmana incloure un paràgraf en basc en la seva intervenció, però no tres. També el diari El País publica opinions de diputats populars que critiquen la intervenció del portaveu. En aquest cas, però, el diari madrileny diu que la intervenció ha sorprès la direcció del partit perquè, segons informa, no hauria rebut la informació que parlaria en basc.

Les crítiques també han arribat des de fora de Madrid. El diputat del PP al Parlament de Catalunya Alejandro Fernández ha fet una piulada on deixa entendre una crítica a Sémper: “Hi ha un concepte en el tenis molt útil per a qualsevol àmbit de la vida: evitar els ‘errors forçats’”.