La reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñes Feijóo ha finalitzat amb avenços per renovar finalment el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional, després de la renúncia de Carlos Lesmes com a president del Tribunal Suprem. Aquesta renúncia, tal com ha exposat el ministre Félix Bolaños, suposa un agreujament de la "profunda crisi institucional" que suposa el bloqueig de les institucions judicials. Per intentar resoldre-ho, Sánchez i Feijóo han acordat "un últim intent en la negociació per trobar una solució ràpida al bloqueig", segons ha anunciat en roda de premsa. "Espanya no es mereix aquesta crisi institucional i els ciutadans desitgen que es passi pàgina tan aviat com sigui possible", ha reflexionat Bolaños, assegurant que es buscarà la solució més ràpida possible. Amb tot, no han posat terminis a aquest acord, però han assegurat que treballaran de manera "ràpida i urgent", ja que aquesta és una voluntat compartida entre les parts. Segons ha anunciat el ministre, la vicepresidenta Yolanda Díaz ja ha estat informada. 

Un cop acabada la reunió, Feijóo ha publicat una piulada explicant que aquesta ha servit per avançar en la renovació conjunta del CGPJ i també del TC "amb un nou marc que profunditzi en criteris d'independència". Amb tot, el líder de l'oposició ha retret a Sánchez que aquesta passa important s'hauria pogut fer "molt abans", i ha aprofitat per reclamar una reforma legal al PSOE, "tal com demana la Unió Europea i porta mesos demanant el PP".

Reunió llarga

La reunió d’urgència entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del Partit Popular (PP), AlbertoNúnez Feijóo, ha finalitzat després d'hores de converses. La trobada ha començat al voltant de les 10:45 hores. No només Sánchez i Feijóo hi han estat presents, sinó també el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari general institucional del PP, Esteban González Pons. Tots dos han estat els interlocutors encarregats de dur a terme les negociacions sobre la renovació del Poder Judicial sense gaire èxit. 

 

Després de l’anunci el passat diumenge de la renúncia de Carlos Lesmes com a president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Sánchez o Feijóo es van citar per tractar de resoldre aquesta crisi institucional. D’aquesta manera, s’ha tornat a posar en marxa una negociació que el passat juliol va quedar congelada el juliol passat, després d'una reunió entre Bolaños i González Pons que va acabar sense acord i amb un acalorat intercanvi de retrets entre les dues formacions. Malgrat que les alertes constants de la Unió Europea no ha estat fins que Lesmes ha anunciat la seva partida que els líders dels dos partits més grans de l'Estat s'han avingut a reprendre les negociacions.

 

Lesmes formalitza la seva renúncia

Aquest mateix dilluns, Carlos Lesmes ha formalitzat la seva renúncia com a president del CGPJ i del Suprem, complint amb el seu anunci. Així, ja ha comunicat la seva decisió a Felip VI, manifestant la seva "voluntat de cessar de manera immediata en les funcions que li corresponen legalment", segons ha informat el mateix organisme. A més, també ha indicat al Rei, que "un cop acordat el cessament per Sa Majestat el Rei mitjançant Reial Decret refrendat per el president del govern espanyol i publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, i davant la impossibilitat legal de procedir al nomenament d'un nou president del Tribunal Suprem i del CGPJ (...) s'activarà el mecanisme de substitució del president previst per la llei". Lesmes també ha comunicat la seva dimissió al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a través del Ministeri de Justícia, als vocals del CGPJ, a la sala de govern del Suprem i als presidents de Congrés, Senat i TC.

Este mismo lunes, Carlos Lesmes ha formalizado su renuncia como presidente del CGPJ y del Supremo, cumpliendo con su anuncio. Así, ya ha comunicado su decisión a Felipe VI, manifestando su "voluntad de cesar de forma inmediata en las funciones que le corresponden legalmente", según ha informado el propio organismo. Además, también ha indicado al Rey, que "una vez acordado el cese por Su Majestad el Rey mediante Real Decreto refrendado por el presidente del gobierno español y publicado en el Boletín Oficial del Estado, y ante la imposibilidad legal de proceder al nombramiento de un nuevo presidente del Tribunal Supremo y del CGPJ (...) se activará el mecanismo de sustitución del presidente previsto por la ley". Lesmes también ha comunicado su dimisión al presidente del gobierno español, Pedro Sánchez, a través del Ministerio de Justicia, a los vocales del CGPJ, a la sala de gobierno del Supremo ya los presidentes de Congreso, Senado y TC.