L'ofensiva espanyolista contra l'escola catalana segueix inalterable. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat avui també un 25% de castellà a l’institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca (Tarragonès).

Amb aquesta ja són tres les escoles afectades en les darreres setmanes, juntament amb les de Canet de Mar (Maresme) i Cubelles (Garraf).

Segons informa El Mundo, la sentència considera que s'ha de fer castellà en "una proporció raonable", i s'insta el Departament d'Educació que sigui d'un 25%, per la qual cosa el centre haurà d'adequar el projecte lingüístic a aquesta disposició.

La sentència indica que el 2020 l'institut va aprovar un projecte on no es contemplava "cap previsió per a la llengua castellana pel que fa a llengua vehicular i d'aprenentatge, sense establiment de percentatge". El tribunal remarca que el català era la llengua d'ús habitual al centre i encara que es fa servir l'alemany i l'anglès, "no hi ha una previsió d'utilització del castellà".

Uns pares, assessorats pel grup denominat Asamblea por una Escuela Bilingüe de Cataluña (AEB), van presentar un recurs i el TSJC els ha donat la raó. Ara el grup ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per presentar les seves peticions.

Malestar a Canet

Aquests recursos estan provocant malestar a la resta de famílies de les escoles, que volen seguir amb la immersió en català. L'associació de famílies de l'escola Turó del Drac, de Canet de Mar, ha exposat que se senten "utilitzades, difamades i tristes" perquè s'està generant un "relat fals" que, segons les famílies, "no correspon amb l'ambient cohesionat" que es respira al centre.

En un comunicat les famílies dels alumnes de l'escola de Canet demanen als mitjans de comunicació que no contribueixin a difondre un relat fals que "amenaça de trencar el clima de bona convivència que sempre hi ha hagut" a l'escola. També defensen que les suposades amenaces contra la família que ha demanat que es compleixi la sentència del 25% de castellà a les aules són falses. Afirmen rotundament que "no existeix cap moviment d'assetjament, aïllament i atac a cap infant o família".

La seva posició és clara respecte a la sentència del Tribunal Suprem del 25%: "No podem ser equidistants". Les famílies argumenten que la sentència "posa en perill" el projecte educatiu i lingüístic acordat democràticament i "menysté" els òrgans de participació del centre educatiu.

En aquest sentit, exposen que cap família ha fet arribar mai ni a l'associació de famílies ni al consell escolar la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre. I per això, lamenten que aquest debat "no s'hagi dut a terme mitjançant els canals disponibles i que s'hagi imposat pel poder judicial".