Davant del cas de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar, dos missatges des del govern espanyol. El primer, que cal complir el 25% de castellà imposat cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El segon, que “rebutgen i condemnen qualsevol assetjament”, com el que hauria patit la família del nen de P5 d’aquest centre escolar. De fet, la ministra d’Educació, Pilar Alegría, s'ha posat en contacte amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray per oferir “tota la col·laboració” per evitar aquesta mena de situacions.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, la portaveu de l’executiu central, Isabel Rodríguez, ha volgut expressar el seu “rebuig i condemna a qualsevol situació d’assetjament que es pugui produir”, tant al municipi maresmenc com a qualsevol altre lloc. Per això, ha explicat, la ministra d’Educació s’ha posat en contacte amb el conseller “per sumar tota la col·laboració necessària per evitar qualsevol mena d’assetjament”. La dirigent socialista ha subratllat que l’escola, a tot arreu, “ha de ser un exemple de convivència”.

La ministra portaveu ha volgut separar aquest cas concret d’”assetjament” del fons de la qüestió: la imposició del 25% de classes en castellà a l’escola de Canet. Sobre aquest punt, Isabel Rodríguez ha reiterat que “la sentència cal complir-la i acatar-la”, com totes les resolucions judicials. “En aquest país, tots els nens han de sortir amb la competència en totes dues llengües”, en el cas dels territoris amb dues llengües oficials, ha reblat.

Preguntada sobre si el castellà està perseguit a l’escola catalana, com denuncia la dreta espanyolista, Rodríguez ha denunciat que el PP “utilitzi qualsevol assumpte per fer oposició al govern”. Ha reiterat que, per La Moncloa, les llengües oficials requereixen protecció, perquè “són un element que ens enriqueix, que aporten diversitat”. Ha aconsellat als populars que “no facin servir la riquesa del nostre país per enfrontar-nos”.

La Fiscalia obre diligències

Aquest mateix divendres, la Fiscalia de Barcelona ha confirmat que ha obert diligències d'investigació per aclarir si les piulades que ha rebut la família que a través del TSJC ha aconseguit que s'imposi el 25% d’hores en castellà a la classe del seu fill de P5 poden ser constitutives de delicte. La portaveu de la Fiscalia ha detallat que per ara han rebut dues denúncies perquè ho investigui: de Vox i Hablamos Español. L'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) assegura que també ha denunciat a la Fiscalia les “amenaces” rebudes pels pares del menor de l’escola Turó del Drac en considerar que poden ser constitutives d’un delicte d’odi. La Fiscalia qualifica la investigació de “prematura”, ja que espera ara rebre les piulades i analitzar-les, així com identificar els seus autors.