Sembla que el Marroc segueix enfadat amb Espanya per l'acollida de Brahim Ghali, secretari general del Front Polisario (el moviment d'alliberament del Sàhara Occidental). El rei del Marroc, Mohamed VI, ha nomenat nous ambaixadors a França i a la Unió Europea i ha castigat Espanya, que segueix sense ambaixador des del passat 18 de maig.

Segons explica El Español, no hi ha novetats sobre el restabliment de l'ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich, que segueix a Rabat des del mes de maig, quan la van cridar a consultes després de la crisi diplomàtica per l'acollida de Brahim Ghali i el seu ingrés a un hospital de Navarra.

Cal recordar que la notícia de l'ingrés del líder del Front Polisario a l'hospital navarrès va motivar que el règim de Mohamed VI obrís les fronteres de Ceuta i deixés passar prop de 10.000 persones a Espanya en pocs dies.

brahim ghali frente polisario Europa Press

El líder del Front Polisario, Brahim Ghali / Europa Press

Una crisi diplomàtica

L'ambaixadora marroquina a Espanya va ser cridada a consultes a Rabat. "No tornarà mentre duri la crisi, i la crisi durarà mentre continuï la seva veritable causa", que és l'entrada del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en territori espanyol, "en condicions indignes per a un estat de dret" i la seva no compareixença davant la justícia espanyola, segons va declarar el ministre marroquí d'Exteriors, Naser Burita, en una compareixença restringida davant de la premsa.

Burita va deixar clar que el malestar del Marroc amb Espanya data exactament del 17 d'abril, quan Brahim Ghali va ingressar en un hospital espanyol amb una identitat falsa i un passaport fals, va denunciar. "Per què no ens van avisar, ni tan sols 48 hores després? No érem socis importants, veïns i amics?".

Ghali torna

El 2 de juny del 2021, Abdulah Arabi, el delegat del Front Polisario a Espanya, va confirmar que Brahim Ghali ja era a Algèria després d'haver agafat, la nit anterior un avió oficial algerià a l'aeroport de Pamplona

Arabi va explicar que Ghali havia marxat a causa de "la clara intenció del Marroc d'intentar instrumentalitzar la seva presència a Espanya per raons humanitàries".

A més a més, va assegurar que la causa de la crisi entre el Marroc i Espanya no té res a veure amb el fet que s'hagi acollit Ghali. "Aquesta és l'excusa perfecta per dur a terme una sèrie d'intencions amb un clar objectiu, que és intentar condicionar posicionaments polítics", va afegir. 

 

Foto principal: L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich / Europa Press