La jutgessa de Collado Villalba ha ordenat l'execució del segrest del llibre Fariña, en què el periodista Nacho Carretero aprofundeix en la història del narcotràfic gallec, com a mesura cautelar per la demanda presentada per l'exalcalde d'O Grove José Alfredo Bea Gondar.

En una providència, la jutgessa Alejandra Fontana exigeix a l'editorial Llibres del KO la immediata paralització de la reproducció i distribució del llibre tant a través de la seva venda tradicional com digital, ja que el demandant va dipositar la fiança de 10.000 euros requerida per adoptar la mesura cautelar. Fonts de l'editorial han confirmat a Efe que ja han donat trasllat a la distribuïdora d'aquesta providència perquè cessi la venda d'exemplars de Fariña. De fet, ja no s'hi pot accedir des de cap web a Internet, com Amazon.


La jutgessa de Primera Instància i Instrucció número 7 de Collado Villalba, en aplicació de l'article 738.1 de la Llei d'Enjudiciament Civil, impedeix a l'editorial la "traducció o transformació de l'obra i/o la seva explotació en qualsevol forma". La mesura implica "el dipòsit temporal" o segrest d'exemplars produïts mitjançant la retirada del mercat dels que ja hagin estat distribuïts i deixa sota la responsabilitat de l'empresa el compliment de l'ordenat.

D'aquesta manera, tret que l'Audiència Provincial de Madrid doni abans la raó als editors en el recurs que han presentat, Fariña deixarà de vendre's fins que es resolgui el fons de la demanda, en la qual Bea Gondar reclama una indemnització de 500.000 euros per una presumpta vulneració del seu dret a l'honor.

Mesos de segrest

És a dir, és previsible que el llibre estigui segrestat diversos mesos, ja que el pròxim pas judicial (una segona audiència prèvia) està previst per a començaments del mes d'abril, han indicat a Efe fonts de l'editorial.

Les vendes de Fariña —que anava per la novena edició en el moment en què la jutgessa va decidir el seu segrest cautelar— s'han disparat encara més en les dues últimes setmanes per la repercussió de la notícia, que també va portar a Antena 3 a avançar l'emissió de la sèrie produïda sobre l'obra.

A la seva interlocutòria, la jutgessa va rebutjar paralitzar l'emissió de la sèrie jutgessa ha desestimat la seva pretensió de frenar l'emissió de la sèrie en no conèixer el guió de la mateixa.

Bea Gondar apareix esmentat en dues ocasions a l'obra pels seus presumptes vincles amb el narcotràfic, uns fets que van ser confirmats per l'Audiència Nacional, si bé el Tribunal Suprem va revocar aquesta sentència per un defecte de forma.