La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) assegura que les alternatives que s'estan provant als tests defectuosos que va adquirir Espanya tampoc serien del tot fiables, segons avança El Español.

Així figura en un document publicat per la SEIMC sobre l'ús d'alguns dels tests que es troben en fase d'avaluació abans de ser incorporats a la pràctica clínica espanyola. "Fins a l'actualitat les proves que s'han realitzat a Espanya amb aquests kits de detecció d'antigen basats en la immunocromatografia (lateral-flow) presenten una sensibilitat inferior a un 50%", explica el document, que posa la línia de la "sensibilitat acceptable" al 70%.

Julio García, portaveu de la societat mèdica, diu al citat mitjà que les noves proves tampoc han donat bons resultats i confirma els estudis demostren que tenen una sensibilitat inferior al 50%.

La societat mèdica no coneix la marca dels tests i reitera que en cap cas són al mercat, sinó que estan en procés de validació. Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat tampoc ha volgut donar informació sobre la marca o la quantitat de tests per sota de la sensibilitat mínima.

Aquesta mateixa societat també va donar la veu d'alarma sobre els primers tests comprats per Sanitat, que van haver de ser retornats a la Xina. En aquell cas, la sensibilitat era inferior al 30%, segons la SEIMC. Els tests alternatius són diferents dels primers en diverses qüestions, entre elles el tipus de lectura, ja que es llegeixen com un test d'embaràs.

De fet, aquesta societat recorda que la "primera premissa" ha de ser no comprar kits de detecció sense abans "avaluar-los i provar-los en una població que representi aquella en la qual s'utilitzarà a la vida real".