Mateixa taula de negociació, segona reunió. Els equips negociadors del PSOE i ERC ja estan reunits al Congrés dels Diputats per a continuar explorant un hipotètic acord per a la investidura de Pedro Sánchez. La trobada ha començat cap a dos quarts de sis de la tarda. A una banda, la portaveu socialista Adriana Lastra i els secretaris d'organització del PSOE i el PSC, José Luis Ábalos i Salvador Illa. A l'altra, el portaveu republicà Gabriel Rufián, la portaveu nacional Marta Vilalta i el president del consell nacional Josep Maria Jové. Ara per ara, els republicans es mantenen en el no. Reclamen un compromís i un calendari per a una mesa de negociació entre governs sense vetos temàtics.

És la segona reunió. La primera va tenir lloc dijous passat, també al Congrés, i va durar dues hores i mitja. Va produir-se algun acostament i punt de coincidència, però les diferències van continuar pesant més. Totes dues formacions van coincidir en el reconeixement d'un "conflicte polític". No obstant això, no van posar-se d'acord sobre la mesa de negociació. Com va reiterar aquest dilluns el vicepresident Pere Aragonès des de Madrid, reclamen "una mesa de negociació entre dos governs, sense vetos sobre les propostes; que tingui un calendari i garanties de compliment”. A diferència del PSOE, ERC no té pressa per la investidura. Sánchez ja no descarta una investidura passat Nadal.

En paral·lel, els socialistes finalment s'han posat en contacte amb el grup de Junts per Catalunya al Congrés. Aquest dimarts s'havien de reunir les portaveus Adriana Lastra i Laura Borràs. Finalment s'ha hagut d'ajornar per la visita de Lastra a l'hospital després d'esquinçar-se el turmell a la sessió constitutiva de la cambra baixa. Malgrat tot, la reunió tindrà lloc demà. L'horari encara s'ha de concretar.

La nova reunió entre els equips negociadors s’ha produït després del ple de constitució de les Corts espanyoles, on Meritxell Batet ha estat reescollida presidenta del Congrés i l’extrema dreta de Vox s’ha fet amb una vicepresidència. Tant ERC com JxCat han col·laborat en un intent de cordó sanitari als ultres, que ha fracassat davant la prioritat dels socialistes d’assegurar-se la vicepresidència primera.

Quan acabi la segona reunió, tampoc no hi haurà cap declaració pública. Com la setmana passada, hi haurà comunicats per part de les dues formacions.