Imatge: Puigdemont en la darrera ofrena floral a Lluís Companys

El president Carles Puigdemont és a hores d’ara en mans de la policia alemanya, que ha de decidir si en virtut de l’euroordre cursada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena n’autoritza l’extradició a l’Estat espanyol.

El fet que el president de la Generalitat estigui precisament en mans alemanyes ha fet despertar el record històric del que va passar l’any 1940, quan l’aleshores president de la Generalitat, Lluís Companys, també a l’exili, va ser detingut a la França ocupada per la policia militar alemanya i posteriorment lliurat per la policia política nazi -la temible Gestapo- a les autoritats espanyoles.

Salvant les distàncies -és sabut que la dictadura feixista espanyola va afusellar Companys-, la història té més concordances de les que podria semblar, ja que a Companys també el van jutjar sota l’acusació de rebel·lió, en aquell cas ‘militar’, un càrrec que, sense l’afegit de ‘militar’ també pesa sobre Puigdemont malgrat que en el cas contemporani de declaració de la república no hi va haver cap tipus de violència.

En tot cas, les comparatives entre Companys i Puigdemont no han passat desapercebudes a les xarxes socials, amb prescriptors com Suso de Toro assegurant que la detenció d’avui te ‘ressons del feixisme europeu’.

De fet, a principis d’octubre, el sotssecretari general de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, ja es va permetre amenaçar Carles Puigdemont de tenir el mateix destí de Companys en cas que proclamés la república, un altre fet que també ha estat recordat a twitter.

Sigui com sigui, les comparacions han continuat a les xarxes socials:

Per la seva banda, el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases ha apuntat que Alemanya té “l’oportunitat de reconciliar la seva història amb Catalunya”.