Andreu van den Eynde veu el segon grau que han acordat avui les juntes de tractament de les presons per als presos polítics com a "previsible" i concreta que ell "mai havia previst cap alternativa a aquesta situació". L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, els presos amb les penes més altes, es pregunta: "En quin escenari amb 13 anys de condemna s'ha donat un règim de semillibertat?".

Van den Eynde, que està centrat ara en el recurs contra la sentència, no s'encarrega directament de les gestions de règim penitenciari dels seus clients ni dels presos d'ERC. Ho fa Marisa Díaz. Amb tot, no veu clar presentar cap recurs al segon grau si no hi ha oportunitat de guanyar-lo: "La nostra situació és molt diferent de la dels altres. Com recorres això si ens falta un any per poder demanar el primer permís? Presentar el recurs implica generar una resposta que pot condicionar el futur i que es tanqui la porta de la presó els propers 3 anys". I és que Junqueras té una condemna de 13 anys i Romeva 12. Són les més altes.

"Davant la impossibilitat material de guanyar el recurs, presentar-lo és un suïcidi", diu. I és que si es presenta el recurs i el jutge de vigilància penitenciària el tomba, s'obre la porta a recórrer al Tribunal Suprem que és qui va dictar la sentència. I les expectatives no són bones veient la sentència.

Per Andreu van den Eynde, el segon grau, però, és una victòria per sobre la Fiscalia. "Qui més plora és el fiscal. Zaragoza està destruït. Era l'única carta que li quedava", diu l'advocat, que explica que la Fiscalia hauria aprofitat un hipotètic acord per al tercer grau per carregar contra la justícia catalana, posant en qüestió la seva objectivitat davant els presos i forçant una nova decisió contra el Suprem.

L'opinió de l'advocat de Junqueras i Romeva va en la línia d'ERC, que ha qualificat el segon grau de decisió "tècnica". Les presons estan en mans d'ERC i la decisió de les juntes de tractament de classificar els presos en el segon grau es ratificarà des de la Conselleria de Justícia.