“Avui m’han dit que podem treure un segon diputat per Girona, estem a dos punts”. Així ho ha assegurat avui, Il·lusionat, el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i que suposaria sumar-ne duplicar l’un del 20-D. Domènech ha animat el vot dels gironins reivindicant que “no es juguen vots, es juguen vides, esperances, el nostre futur com a societat”. I tenint en compte això, “qui es voldria perdre la batalla més extraordinària de la nostra història?”, s’ha preguntat.

No ha estat fàcil. El líder dels comuns ha criticat que aquesta setmana “ens cauen per totes bandes”, en referència als atacs patits per la seva formació. “S’arriba a l’extrem que uns poden dir-nos comunistes i els de l’altra banda nazis”, ha explicat, apel·lant-los a posar-se d’acord en “el que som”, ja que sí que ho fan amb la reforma laboral, l’amnistia fiscal o els concerts a les escoles que segreguen per sexe. La síntesi, ha conclòs, “seria el ‘son malos’ que ha dit Rajoy”.

Que “la por ha canviat de bàndol” és un argument que ha reiterat l’historiador sabadellenc durant la campanya. Avui, davant dels blanencs, ha carregat contra aquells que “es presenten com a homes d’ordre” i que el que han fet és “un robatori i desordre constant”. “Mai més ningú, contra ningú, vivint sense llum, sense casa, sense esperança”, ha clamat.

L’esperit gironí

A l’acte també hi ha estat present la cap de files a les terres gironines, just en la població on va crear la publicació de denúncia de la corrupció a la sanitat Café amb Llet. Marta Sibina, visiblement emocionada, ha donat detalls d’una aventura que va començar fa anys al costat del seu marit i actual diputat de Sí Que es Pot Albano Dante. Aquesta “idea fantàstica”, va venir després d’obrir un Rioja.

El discurs de Sibina ha anat en dos sentits, tots amb l’objectiu d’arribar als cors gironins: el rebuig al PP i la defensa del referèndum. En aquestes terres sobiranistes, la confluent ha reivindicat que “farem fora la dreta rància del PP”, la qual cosa “els gironins en sabem molt”. “Aquí el PP no treu un sol diputat ni el traurà, ens n’ocuparem”, ha assenyalat.

Amb tot, i després de les acusacions dels republicans d’ambigüitat sobre el referèndum, ha assegurat que “em sembla que som claríssimes”. “Què millor per resoldre el conflicte a Catalunya, amb el full de ruta encallat, que anar a defensar el dret a decidir a Madrid?”, s’ha preguntat, afegint que “tenim aliats a la resta de l’estat”.