"El Parlament Europeu no hauria d'entregar els separatistes espanyols al poder judicial espanyol si es distancien del projecte d'independència [unilateral]". Així de clar s'ha expressat el segon diari alemany, el Süddeutsche Zeitung, en un reportatge sobre la situació dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín publicat aquest divendres. "Els més alts valors europeus estan en joc", ha advertit el rotatiu.

El mitjà alemany es fa ressò de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Puigdemont, Comín i també el president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre qui recorda que "no havia estat condemnat el maig del 2019 quan va ser escollit". "Els jutges espanyols no van tenir en compte el resultat d'unes eleccions democràtiques ni tampoc el veredicte de Luxemburg. És un escàndol jurídic europeu", ha sentenciat.

segon diari alemany

El rotatiu s'aventura a dir que tot i que "entre els eurodiputats no hi ha un suport raonablement significatiu al separatisme català, poden marcar la diferència: poden construir ponts en el conflicte fent entendre Puigdemont que volen mantenir-lo com a representant electe si es distancia del projecte d'independència [unilateral]". "Junqueras ja ho ha fet", apunta.

Per últim, el Süddeutsche Zeitung assegura que "la moderació dels catalans al Parlament Europeu també donaria ales al president socialista Pedro Sánchez a Madrid, que aposta per al diàleg". "També enviaria una senyal a la justícia espanyola, les accions de la qual són controvertides inclús en el seu propi país", afegeix.

"El fet és que la crisi catalana no es pot resoldre amb sentències draconianes, sinó només amb un compromís polític que permeti als separatistes catalans retirar-se amb honor. Els eurodiputats hi han de contribuir de forma important, implicant i no excloent els catalans obstinats", sentencia el diari.