El Süddeutsche de Munic, considerat el segon diari alemany, ha advertit en un reportatge de la derrota de la Justícia espanyola a Brussel·les, que al seu entendre representa "un senyal" i "vent de cua" per intentar un diàleg polític a l'Estat espanyol.

El rotatiu parla obertament de "vergonya" de com ha quedat la Justícia espanyola a la UE, i recorda que no ha pogut impedir que el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín siguin eurodiputats, i que alhora el grup de l'Aliança Lliure Europea hagi escollit el vicepresident Oriol Junqueras "com el seu líder adjunt". "Coincidint amb la formació de govern a Madrid, els independentistes catalans han tingut èxit a l'hora d'internacionalitzar el conflicte", resumeix.

El diari assenyala les diferents estratègies que tenen Puigdemont i Junqueras. "Puigdemont, a qui la dreta espanyola vol veure entre reixes des de fa anys, ja ha anunciat que tornarà a Espanya [en realitat és a la Catalunya Nord] en breu, aprofitant la immunitat que tenen els diputats. A diferència de Junqueras, Puigdemont segueix reclamant la independència de Catalunya, tot i que mai hi ha hagut una majoria d'electors a favor d'ella (47%)", assenyala. Apunta que Junqueras, "des que va ser empresonat al novembre del 2017, ha indicat de forma repetida que encara no ha arribat el moment de la independència".

Süddeutsche

 

"Vent de cua de Brussel·les", titula el Süddeutsche Zeitung

Segons el Süddeutsche, no es descarta a Madrid que el PP i Cs demanin l'aixecament de la immunitat de Puigdemont, Junqueras i Comín, però avisa que el govern espanyol no hi tindrà interès per raons de governabilitat.

El diari afegeix que l'escenari català també és complicat per l'intent d'inhabilitació del president Quim Torra. I recorda que aquest dona per fet que només el Parlament de Catalunya el pot destituir, no el poder judicial espanyol.