El debat d'investidura de Carles Puigdemont com a president del Consell per la República se celebrarà en un plenari de legislatiu d'aquest organisme a principis de març, segons el calendari anunciat. El ple de la denominada assemblea de representants tindrà lloc perquè ja s'haurà aprovat el reglament per escollir el president, que era necessari per ordenar l'elecció. Una comissió n'ha debatut els detalls des del 6 de desembre, i un dels temes de debat ha estat si el o els candidats podran compatibilitzar el càrrec amb un lideratge polític de partit. La votació del reglament ja té data, i se celebrarà la setmana vinent, el 13 de febrer, en un ple telemàtic. La investidura està previst que tingui lloc a la Catalunya Nord, de forma presencial, i un cop tiri endavant el president podrà formar un govern. Mentrestant els 121 representants o parlamentaris han rebut sessions formatives sobre organització, participació, així com sobre l'ús d'eines digitals que s'han posat al seu abast i, pròximament, tindran sessions formatives sobre usos i regles de l'acció parlamentària.

Calendari Consell Republica

L'assemblea de representants, que equival al parlament i està presidida per Ona Curto (CUP), es va constituir el 14 de novembre a Canet del Rosselló. Els 121 representants de l'òrgan van ser escollits en les eleccions convocades el 29, 30 i 31 d'octubre.  Entre vuit candidatures que es van presentar per assumir la presidència del legislatiu, Curto va aconseguir el 50,4% dels vots. Com a vicepresidenta primera va ser escollida l'alcaldessa de Banys d'Arles, Maria Costa (Unitat Catalana), mentre que l'exregidor d'ERC Jordi Pessarrodona ocupa la vicepresidència segona; pel que fa a les secretaries, la primera va quedar en mans del periodista i exdiputat d'ERC Joan Puig i la segona, per a la diputada de Demòcrates Assumpció Laïlla.

 

Curto va reclamar la necessitat d'un òrgan que actuï en paral·lel al Govern de la Generalitat i al Parlament, que va denunciar que es troben "segrestats per l'autonomisme". Va assegurar que el Consell per la República actuarà "al marge de l'estat feixista" i permetrà "no deixar en l'oblit el llegat de l'1-O". El parlament del Consell treballa en 5 comissions, seguint una fórmula semblant a la dels legislatius oficials. Una d'elles és la comissió legislativa orgànica, que és la responsable del desenvolupament normatiu del Consell. Està estructurada en tres subcomissions, i una d'elles ha estat la responsable d'elaborar el reglament de funcionament del Consell. En el seu discurs d'inverstidura, Puigdemont haurà de detallar el seu pla de govern i com pensa estructurar l'executiu del Consell per la República, i també quines persones incorporarà.