Sobrietat, discreció i contenció. Són els tres principis que regnaran a l'homenatge del segon aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Ja han passat dos anys d'aquell 17 d'agost, a les 17 hores de 2017 quan una camioneta s'endinsava Rambla avall, deixant pel camí una pila de vides truncades. La reguera de sang s'estendria poc després al pàrquing de la Zona Universitària de la ciutat i ja al vespre al passeig marítim de Cambrils. El resultat: 16 morts, més d'un centenar de ferits i nombrosos damnificats més amb seqüeles psicològiques. 

Víctimes i familiars tornaran a reviure el drama dos anys després i volen fer-ho sense que el record esdevingui un espectacle. Sota aquesta premissa s'ha organitzat l'homenatge oficial, intentant fugir de la grandiloqüència del primer aniversari. L'acte que han preparat l'Ajuntament i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme, que va néixer precisament arran del 17-A per coordinar l'atenció a les víctimes, serà curt i sense discursos. A les 10 del matí, al Pla de l'Ós, just al punt on la furgoneta va acabar el seu recorregut mortal, hi haurà una ofrena floral que culminarà amb el Cant dels Ocells. 

Ni el Rei, ni Pedro Sánchez

Hi participaran les principals autoritats catalanes, encapçalats pel president del Govern, Quim Torra, el del Parlament, Roger Torrent i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En representació del govern espanyol hi assistiran el ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, i la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera. També hi seran el vicepresident Pere Aragonès, els consellers d'Interior, Justícia, Exteriors i Presidència. A diferència de l'any passat, segons informa Moncloa, l'homenatge no tindrà la presència de Pedro Sánchez. Tampoc s'hi espera el rei Felip VI.

De fet, la participació del monarca l'any passat va ser motiu de polèmica. Aleshores, a més del minut de silenci es va organitzar un acte a la plaça Catalunya que va conduir la periodista Gemma Nierga que va acabar esquitxat des de flancs diversos. Al voltant del perímetre de seguretat, una nodrida protesta contra el Rei recordava la relació de la monarquia espanyola amb la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. A dins, crits contra el fet que Nierga fes part del discurs en català. 

Acabada l'ofrena a la Rambla, Torra i Colau oferiran recepcions privades a les víctimes. L'endemà, el cap de l'executiu es desplaçarà fins a Cambrils, on farà una ofrena floral al memorial instal·lat l'any passat al Passeig Marítim. Ja dilluns, el president de la Generalitat té previst visitar a la presó de Lledoners el conseller d'Interior durant els atemptats, Joaquim Forn. Allà aprofitarà per veure's també amb Oriol Junquera, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. 

Actes alternatius

Al marge de l'acte oficial, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (l'ACVOT) i els CDR, n'han convocat d'altres. En cas de l'ACVOT, es queixen que són una entitat "oblidada" per part de les institucions catalanes, així com d'un intent de politizació d'aquest segon aniversari per part de l'Ajuntament i la UAVAT. Per això han contraprogramat amb un acte separat amb la presència de l'exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, a més de Societat Civil Catalana i regidors del PP i Ciutadans i el diputat de VOX per Barcelona al Congrés. 

I encara una altra cita alternativa. Els CDR han cridat a una concentració a les 12 del migdia a la Sagrada Família per "donar suport a les víctimes i exigir la veritat del que s'amaga darrere dels atemptats".