Setmana clau per a Laura Borràs. Aquest divendres, comença el judici a la presidenta suspesa del Parlament, acusada dels delictes de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes per haver fraccionat, presumptament, contractes en favor d'un amic seu. Mitja hora abans, hi ha prevista una concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya —on tindrà lloc aquest judici— de suport a la presidenta de Junts —Jordi Turull va enviar una carta a la militància del partit animant-los a assistir-hi—. El dilluns, Esquerra Republicana deixava clar que no acompanyaria Borràs a les portes del TSJC perquè, sostenen els republicans, és un cas de "mala praxi" i de "mala gestió de recursos públics". Aquest mateix dimarts, Laura Borràs ha replicat les paraules de Marta Vilalta en una entrevista a 'Els Matins' de TV3 i ha assenyalat que la posició d'ERC és "coherent en algú que ja ha fet de jutge".

 

Encara sobre el posicionament dels republicans davant de la seva causa, que sostenen que no es pot permetre "que es reprodueixin casos de corrupció, banalitzar-los o fer veure que són el que no són", la presidenta suspesa de la cambra catalana ha titllat de "lògic" que des de Calàbria no la vulguin acompanyar. En aquesta línia, ha volgut assenyalar que ERC ja la va "apartar del càrrec de presidenta" de l'hemicicle: "Quan ja t'han vulnerat la presumpció d'innocència, ja t'han jutjat i, per tant, aquí s'expressa una coherència en el cas d'ells". Laura Borràs ha afegit que aquella decisió va ser "arbitrària i partidista" i que, al final, "cadascú ha de fer el que li sembli que ha de fer, jo he estat al costat de tots els represaliats, amb independència de la seva formació o adscripció política i em fixo més en qui hi haurà".

Precisament, davant la possibilitat que pugui haver-hi alguna absència destacada dins del seu partit a la mobilització de suport del divendres, la presidenta de Junts per Catalunya s'ha limitat a traslladar que "hi serà qui vulgui i hi pugui ser". En el cas concret de si hi anirà l'alcaldable a Barcelona, Xavier Trias, només ha volgut apuntar que en l'acte de presentació de la candidatura 'Barcelona, torna Trias' del dilluns, l'exalcalde li va donar "tots els ànims, tot el suport i força".

Un judici "que mai s'hauria d'haver produït"

Preguntada per com encara el judici que començarà el divendres amb el tràmit de les qüestions prèvies, la presidenta suspesa del Parlament ha destacat que sent una "indignació continguda" perquè està a les portes de ser "jutjada sense haver comès cap delicte". "És un judici que no s'hauria de produir", ha subratllat. A parer de Laura Borràs, el seu és un cas de lawfare i, per tant, una "persecució política per falses acusacions". La dirigent juntaire argüeix que "hi ha hagut un procediment que no ha tingut garanties, amb una investigació prospectiva o amb dos jutges que van ser apartats pel Tribunal Suprem en altres causes relacionades amb l'independentisme i que estan implicats en la meva causa". Borràs s'ha mostrat "orgullosa" de la seva etapa al capdavant de l'ILC i ha indicat que té la "necessitat" que la seva defensa "pugui fer l'aportació de proves que demostrin" la seva "innocència": "No hauries de demostrar la teva innocència, sinó altres amb proves demostrar la teva culpabilitat". Per tot plegat, considera que "si la sentència fos justa, l'única possible seria l'absolució i la reintegració al Parlament".

"El 52% ha saltat pels aires"

Una altra qüestió que s'ha tractat en l'entrevista és l'acord de pressupostos entre Esquerra Republicana i el PSC. Laura Borràs no ha avançat si el seu partit presentarà una esmena a la totalitat als comptes, tot i que ha assenyalat que mostraran "la coherència amb allò que mantenim". Per a la presidenta juntaire, "és una legislatura en la qual s'havia de fer via cap a la independència —el president s'hi va comprometre— i s'ha fet un canvi de rumb i el Govern està còmodament instal·lat en l'autonomisme". "Els pressupostos ho certifiquen i és evident que no hi podem estar d'acord", ha reblat. Per tot plegat, veu clar que "el 52% de la majoria independentista ha saltat pels aires" i que tots tenen "una part de responsabilitat", però que "qui encapçala això és qui en té més a l'hora de malbaratar aquesta majoria".